Followers

Wednesday, 29 April 2020

Bunga Telang Hidup Subur

Assalammualaikum Dunia.

Salam Ramadhan yang ke 6 hari nie... Hari nie Rabu 29 April 2020.


Bunga telang yang mekarπŸ‘†

Blue original 

Dah buat kuih raya ke tue... Cikbunga lom lagi...

Pernah tengok pokok bunga Telang tak? Apa tue.... Bunga telang amat popular bagi penduduk pantai timur terutamanya Negeri Kelantan.... Sebab apa... Sebab ini adalah bahan utama buat nasi kerabu tau.... Korang tengok kalo nasi kerabu koler nyer cam biru kan... Depa guna bunga telang nie lah...

Baru cuba semai anak benih... Alhamdulillah hidup pulak dia.... Taraaa dah berbunga pon....

Tanam kat tepi pagar jew

Dalam pasu jew pon 🌱

So sweet kan bunga dia 

Inilah pokok bunga telang


Selain nasi kerabu, korang juga boleh buat sebagai minumam... Bunga yang kering tue... Remdam dalam air panas pas tue minum ler... Cam korang minum green tea tueeπŸ˜€πŸ΅

Boleh keringkan untuk tahan lama sebagai bahan minuman atau bahan masakan 


Pewarna asli kotπŸ‘

Okew bye... Nak kemas umah plak✌️✌️

Khasiatnyer, boleh lah google πŸ˜†πŸ˜†


22 comments:

  1. Cik Tim tanam bunga telang nak guna buat nasi kerabu ke?
    Dah habis mengemas ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenaqnyer try and error jew nie... Just untuk buat minuman InsyaAllah πŸ˜€

      Delete
  2. Salam Ramadhan buat kak Nay Fatimah πŸ™.

    Pernah cobain bunga Telang untuk 'mencuci' mata belum, kak ?.
    Bagus loh khasiatnya buat mata kita.

    Awal pakai air rendaman bunga telang terasa sepat di mata.
    Tapi setelahnya, mata kita jadi jernih.

    ReplyDelete
  3. Selamat menunaikan ibadah puasa Ramadhan
    Biru bunga telang elok cantik sekali..
    Pewarna alami yang bagus buat makanan. πŸ‘ŒπŸ‘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan juga... Pewarna asli yg baik sekaliπŸ™πŸ™

      Delete
  4. baru tahu pewarna nasik kerabu pakai ni

    ReplyDelete
  5. Singgah sini. Sibuk ke?

    ReplyDelete
  6. aaaa...nak carilah benih bunga telang..huhu... rasa nak tanam..suka warna biru. boleh buat nasi kerabu ke kuh lapis biru ke ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaa.... Kuih lapis kolor biru😍😍

      Delete
  7. Baru tau pasal bunga nih. Salam ramadhan ^^

    ReplyDelete
  8. Banyak kat taman rumah hakak ni CB...pagi pagi selalu tengok orang Cina petik

    ReplyDelete
  9. Teringat hari tu tengok master chef ada tema warna sorang tu kena create resepi kaler biru. Sayang betul xde bunga ni dalam pantri bahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pon suka tgk master chefπŸ‘¨‍πŸ³πŸ‘©‍🍳

      Delete