Tuesday, 31 March 2015

Giveaway by Nurrul

Salam ,

Klik sini NURUL
 
3 rakan blogger yg telah ditag oleh cikbunga ;)
 
 
 
 

Saturday, 28 March 2015

CONTEST BR1M MENANGI RM500 TUNAI

                 

Contest BR1M 2016 : RM500 to be won






                 BR1M  adalah singkatan kepada Bantuan Rakyat 1 Malaysia yang telah diperkenalkan pada tahun 2011 oleh Perdana Menteri Malaysia iaitu Yang Amat Berhormat Datuk Seri Najib Tun Razak . Dengan adanya BR1M ini ianya  telah merubah tanggapan rakyat bahawa Kerajaan amat prihatin terhadap nasib dan kehidupan rakyat yang semakin hari semakin menanggung kos hidup yang tinggi terutama di bandar-bandar besar dan juga di kampung-kampung.
                 Dengan adanya bantuan BR1M  ini , ianya dapat meringankan beban rakyat tidak kira dimana mereka berada terutamanya kumpulan golongan yang menjadi sasaran kerajaan iaitu golongan yang amat memerlukan dengan isi pendapatan kurang daripada RM4000 kebawah . Ini sedikit sebanyak dapat membantu ibu - bapa untuk menjelaskan bayaran yuran pengajian anak-anak yang bersekolah dan juga untuk kegunaan membeli peralatan persekolahan seperti baju sekolah, kasut , alat tulis dan juga buku .
               Oleh itu rakyat seharusnya di ingatkan agar memanfaatkan BR1M dengan sebaik-baiknya . Para peniaga kecil-kecilan yang berada di kampung atau di bandar-bandar besar harus pandai menguruskan BR1M dengan mengguna pakai kemahiran mereka untuk meningkatkan pendapatan dengan cara wang BR1M dijadikan modal untuk membuat kuih-muih , nasi lemak dan juga mejual air yang modalnya adalah lebih rendah dan boleh mendatangkan keuntungan yang berlipat kali ganda. Gunakanlah kemahiran yang ada dengan sebaik mungkin untuk meningkatkan tarap hidup dari segi ekonomi  secara amnya .
             Untuk golongan bujang pula yang mendapat peruntukan BR1M ini harus merebut peluang yang ada dengan menggunakan idea yang segar serta kreatif pasti akan ada idea-idea baru kerana golongan belia ini sentiasa berpandangan jauh ke hadapan . Kumpulan golongan ini boleh memulakan kedai diatas talian dengan pelbagai produk dan juga kreativiti . Menggunakan media sosial seperti facebook, blog, twitter, instragram dan sebagainya mampu menjana pendapatan sampingan atau tetap kepada golongan ini . Media sosial adalah cara yang efektif buat masa sekarang ini untuk menjual atau mempromosikan sesuatu produk .
              Peruntukan BR1M sedikit sebanyak amat membantu golongan kurang berupaya atau bernasib baik dalam menghadapi peningkatan kos hidup yang semakin hari semakin tinggi . Rakyat amat bersyukur akan keprihatinan yang diberikan oleh pihak kerajaan dalam menghadapi  situasi ini. Dengan BR1M inilah golongan tua atau kurang berupaya dapat manfaat yang mana mereka menggunakan sebaik -baik mungkin untuk membeli ubat-ubatan , keperluan peribadi , membeli makanan yang berkhasiat serta boleh juga membayar bil-bil yang tertunggak . Sudah pasti syukur yang teramat sangat dan terima kasih kepada kerajaan dalam membantu masalah rakyat yang kadang-kala tidak pernah pun terlintas di kotak fikiran kita .
              Untuk penerima-penerima BR1M yang layak dan tidak tahu untuk membelanjakan wang tersebut , adalah disarankan agar menabung atau menyimpan didalam Amanah Saham Bumiputera atau juga dikenali sebagai ASB . Sesungguhnya dengan melabur dalam ASB pasti pelabur akan dapat hasil pulangan nya setiap hujung tahun . Bagi kumpulan ini , melabur adalah cara yang sangat bijak dalam membantu mengatasi kos hidup yang tinggi dan berjimat cermat dalam berbelanja dan hanya membeli barang keperluan atau yang di gunakan sahaja . Sebagai pengguna dan rakyat yang bijak di Negara  Malaysia, ini lah yang terbaik untuk anda .
              Berdasarkan senarai diatas, 5 manfaat yang didapati dalam pelaksanaan BR1M terhadap rakyat Malaysia . Kebaikan BR1M memang tidak dinafikan  dalam membantu isi pendapatan keluarga yang berpendapatan kurang dari RM4000 diakui menyelesaikan sedikit sebanyak masalah dan juga kesusahan rakyat . Selain meringankan beban ianya juga membantu rakyat untuk mengawal cara hidup dan perbelanjaaan supaya tidak terlalu mengikut nafsu dalam berbelanja dan juga membantu rakyat mengurus sumber kewangan atau pendapatan dengan cara yang betul. Keburukan dalam pelaksanaan BR1M ini dari segi ekonomi, mungkin kerajaan terpaksa menggunakan peruntukan wang yang banyak untuk membayar BR1M kepada kumpulan sasaran . Mungkin wang itu boleh digunakan sebagai pelaburan atau pun membina rumah mampu milik untuk rakyat . Sungguh pun begitu tidak dinafikan bahawa dengan adanya BR1M , berlakunya kerancakan ekonomi dan secara tidak langsung membantu meningkatkan sumber pendapatan Negara .
       Sesunggguhnya pihak kerajaan telah meneliti dan membuat kajian yang begitu mendalam sebelum melaksanakan BR1M . Sebagai rakyat yang sentiasa peka akan keprihatinan kerajaan , patut menyokong dan mendukung penuh akan dasar kerajaan demi kesejahteraan rakyat dan memakmurkan Negara kita yang tercinta ini . Harapan agar pihak kerajaan akan terus meneruskan program BR1M dalam misi untuk membina Negara maju 2020.



Pesanan Cikbunga :

bantuanrakyat1malaysia.com sedang menganjur peraduan BR1M yang menyediakan insentif RM500 kepada tiga penyumbang, dan 10 hadiah sagu hati (tunai RM50)! Penyertaan masih dibuka sehingga kami terima quota maksimum iaitu 100 peserta. Bertindak sebelum terlambat!






Wednesday, 25 March 2015

Monday, 23 March 2015

Giveaway 2015 Jubah, dress , leggings oleh Norzi Beautilicious House

Salam, Isnin ;)

Masa pi jenjalan pepagi tadi Nampak ini norzibeautilicioushouse

Jom meriahkan giveaway ini bersama-sama .

Tarikh Giveaway:Tarikh mula   : 22hb March 2015
Tarikh tutup   :12 hb April 2015 (11.59mlm)
Keputusan    :15hb April 2015
Pengeposan  :17hb April 2015


 
kengkawan yang tekah ditag oleh cikbunga ;)
 
 

LEE KUAN YEW MENINGGAL DUNIA

Salam Isnin ,

korang dah dapat berita tentang kematian pengasas Singapura, yaa , mantan Presiden Singapura telah meninggal duia pada hari ini 23 March 2015 ia itu kira-kira dalam pukul 3.18 pagi tadi . Jika tersilap masa sila maafkan saya .
  • Image for the news result
  •  
  • LEE KUAN YEW - 91 TAHUN

    Beliau yang disayangi oleh semua rakyat Singapura dalam pembangunan dan pemodenan Singapura sejak dari pembukaan sehinggalah gah seperti mana yang kita Nampak sekarang .. sungguh maju dan pesat sekali Singapura dibawah kepimpinan beliau .

    Cikbunga ucapkan tahziah kepada seluruh ahli keluarga dan juga kepada Negara Singapura   diatas kehilangan tokoh yang amat berjasa dalam sejarah Singapura .

    Semoga

    Friday, 20 March 2015

    Songkhla Thailand dari Mawar Putih ;)

    Salam semua ;)

    ni lah key-chain yang cikbunga dapat dari   Mawar Putih  ;)
    terima kasih mawar putih ...

    8 Tahun dah budak nie ;)

    Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam ;)
    syukur diatas nikmat dan kurnia dari yang maha Esa . Tranggggg trangggg tranggg, I  dah ade anak bujang hehehehe . he now turn 8 years old ... so fast ...

     
    dah besaq dah budak nie ;) kejap jew 8 tahun dah berlalu ...

    Golden Screen Cinema Aeon Bandaraya

    Salam dan bertemu lagi untuk entry hari ni ;)

    Sepanjang cuti nie pergi mana yer semua .... dok rumah , balik kampong , pergi jalan-jalan , makan angin , shopping dan menonton wayang atau dok rumah jew tak pergi mana-mana pun ...
    walau apa pun aktiviti yang anda lakukan , pastikan tahap keselamatan anak anda adalah diutamakan . Membebel pulak cikbunga nie .. okew nak cerita Golden Screen Cinema yang ada kat Aeon Bandaraya Melaka .



     Lokasi ini menjadi kegemaran anak-anak muda remaja untuk window hopping dan lepak-lepak bersama kengkawan dan juga semesti nyer lah mak budak yang paling happy apabila ada buat jualan murah untuk semua store ;)




                     Meh kita layan gambar yang dicapture dari handphone yang tak berapa nak canggih nie ;-



    Tempatnyer selesa dan memang sesuai sesangat untuk membawa anak-anak bersantai menonton movie animasi yang sesuai dalam lingkungan umur mereka , lepas menonton kenalah belanja makan untuk hiburkan hati mereka ;)
    Okew semua tinggal beberapa hari je lagi nak back to school ... welcome back to school yeee ;) tak mo bangun lewat lagiii yer ...








    Telur masak kicap dan Cencaluk Melaka

    Salam,

    Hallooo ;)
    hari nie cikbunga nak share masakan telur kicap dan cencaluk yang tidak asing lagi didatangkan khas dari kota Melaka ;)
    mmmm apa kata kita menjamu mata yer dengan hidangan ala-ala kampong nie ;)

     
     telur berkicap ditaburi oleh kepingan bawang dan cili padi hehehehee

                                                                cencaluk dari kota Melaka


    lastly kena lah ada asam pedas Melaka barulah berselera nak makannnnn  ;)

    FIRST GIVEAWAY DARI BLOG "ALL ABOUT ME & MY LIFE"

    Salam ...
    meh klik laju-laju kat sini yanishak.blogspot.com
    date line dari  18 Mac - 14 April 2015  mmm banyak mas lagi tueee ;)


    You're invited to #Nuffnang8irthday!

    Bismillah dan salam Jumaat ;)

    Hari yang indah dan permai ...

    Hari tue cikbunga ade wat entry pasal ni It’s Nuffnang’s 8th Birthday!

    so dah dapat ;) but honestly cikbunga tak dapat pergi .. so sorry Nuffnang ..;(


     Congratulations! You’ve been invited to join us at #Nuffnang8irthday!!                       


     You're invited to #Nuffnang8irthday!

    Hi there, 
    You are cordially invited to #Nuffnang8irthday!

    Here are the details:
    Date: 21st March 2015 (Saturday)
    Time: 10AM - 2PM
    Venue: Main Room, Zouk Club KL
     
    p/s: korang yang pergi tu please pass my regards and wishes to Nuffnang "Happy Birthday"


     
     

    Tuesday, 17 March 2015

    2nd Giveaway by Ainie Zulaikha

    Hallooo semua : -

    haaa tue diaaa ari nie semua entry joint contest jeeee klik sini untuk turut serta ainiezulaikha.blogspot.com


    Awesome Giveaway by FatinDiana

    Salam ;)

    jenjalan tadi terjumpa giveaway Fatin Diana klik sini www.fatindiana.com

    jom terjah blog  www.fatindiana.com

    Tarikh tamat :
    21 Mac 2015

    http://www.fatindiana.com/2015/02/awesome-giveaway-part-4.html

    Contest: Hijab, Lets Wear It Right

    Bismillah dan salam semua ;)

    Semoga hari ini adalah hari yang terbaik berbanding semalam dan akan menjadi lebih baik untuk esok .
    Jom kita support http://sweethotlovers.blogspot.com/ dan ramai -ramai serbu http://sweethotlovers.blogspot.com/



                                                cikbunga ngan baby tengah shopping

    yang penting dalam kita berpakaian mestilah mengikut kesesuaian diri dan amat penting adalah ianya selesa dan mudah untuk melakukan aktiviti yang kita buat  seharian ;)

    "siapa pun kita di bumi Allah ini , menutup aurat itu adalah kunci untuk diri kita sendiri dan juga lambang AGAMA '

    ok dah ... babai semua ;)

    Thursday, 12 March 2015

    It’s Nuffnang’s 8th Birthday!

    As salam ;)


    Korang yang duduk kat  Kuala Lumpur dan kawasan sekitarnya , marilah beramai-ramai menyambut ulang tahun ke - 8  Nuffnang dengan gaya ala tahun  1960 - an . Mesti best tengok zaman 60- an punya dress dan juga banyak aktiviti yang telah disediakan oleh Nuffnang untuk anda semua ;)
    Apa lagi sertailah keriangan dan rasailah sensasi bersama team Nuffnang dan blogger-blogger terhebat di abad ini.

    From me to Nuffnang 'Happy 8 Birthday and always success and more and more more success ' !!!
     

    It’s Nuffnang’s 8th Birthday!

    It is time for us to announce that Nuffnang’s 8th birthday is here! We’re so grateful for your continuous support throughout the years to make us what and where we are today! Thank you all Nuffnangers :)
    Every year, we will throw a themed birthday bash and have Nuffnangers and clients to celebrate the birth and success of Nuffnang. This time round, we want to do that in a classy and glamorous way.
    Speaking about that, how can we not thought of the iconic character, Audrey Hepburn? Her charming character and classic-and-classy femininity are so much to die for!
    Hence! We’re all out for a Breakfast at Tiffany’s themed birthday bash this year! *sparkleseverywhere*
    audrey_hepburn_grayscale_monochrome_1711x2112_wallpaper_Wallpaper_1711x2112_www.wallpaperswa.com
    main-visual-MY (3)
    Date: 21st March 2015
    Time: 10am – 2pm
    Dress code: The classic 1960s’ Look




    Wednesday, 11 March 2015

    Terima Kasih untuk semua GIVEAWAY ;)

    Salam  ;) 
    senyum -senyum lebau dulu dan syukur al-hamdulillah yang teramat sangat denga rezeki dan limpah kurniaNya keatas makhlukNya  ; -

    Korang mesti perasan kan lately cikbunga banyak joint segmen -segmen dan juga giveaway . saya suka 3x . Teruja sebenarnya sebab boleh menambah kenalan sesama blogger . Dan mestilah bertambah suka 3x kalau terpilih untuk sesuatu segmen atau giveaway itu .

    Antaranya ;)
     Poskad dari Oman by Iqa ;) terima kasih iqa hurinnadhirah



    From sally samsaiman sallysamsaiman
     
    mini lucky draw by xdrama queen ;) 


                                                               
                                inilah dia pamoga yang cikbunga dapat . thanks a lot to ayunirafilah memang terbaikk ;)
     
    oh , ya, cikbunga juga dapat hadiah dari giveaway mind meld (dah lama dah kot ) oleh kerana sponsornyer yang baik hati iaitu drshikinzainal  beliau memang awesome , terima kasih doc ,
     
    nanti nak cari skirt / seluar / palazo yang sepadan ;)
    cikbunga juga berpeluang merasa wang tunai dari lilylicha
     
    terima kasih lah yer ... cikbunga tersangat lah suka ;)
    dan juga top up yang bernilai RM 5 dari chenta-shima dan akuvsdiashadhira
     
     
     pernah juga dapat fabric broch dari annie7779 dan cute kecyain mama3farhanah (sorry gambaq tak der tak sempat nak snap)
     dan ada lah juga tersenarai dalam blog list blogger..hheheheheh maluuu weiii tapi suka 3x
     
     

    Contest Review Aplikasi Android Baju Sweet Muslimah

    Salam Rabu heheheheeeee ;-

    Masa berlalu begitu pantas sekali  huhuhuhu dia ade kaki ker nak jalan? Inilah yang selalu dikatakan oleh orang,  zaman dah berubah , cara hidup kita juga pun berubah .. orang berubah tak ? kalau berubah untuk kebaikan al-hamdulillah mudah-mudahan ,

    sekarang semua pun boleh download aplikasi ini untuk telephone /android and
    install or download untuk memuat naik turun aplikasi ini sebagai salah satu gajet  anda di sini https://www.bajusweetmuslimah.tk/2015/02/review-aplikasi-android-baju-sweet.html
     
     
     
     
     
     
    Okew lah cikbunga nak buat entry review tentang Aplikasi Android Baju Sweet Muslimah klik sini https://www.bajusweetmuslimah.tk/ untuk kita sama-sama terjah dan shopping untuk kesenangan kita juga ;) jap jap RAYA tahun nie tema apa yer ? kena terjah nie !!!
    Macam mana senang tu ? hahaaaa korang tidak perlu lagi untuk mengisi petrol minyak kereta, tidak perlu cari parking , bersesak sesak dengan orang ramai dan berebut-rebut untuk memiliki dan juga bersusah payah beratur untuk membayar bil.

                                        antara pilihan yang anda, pilih sahaja ikut tema anda (tema RAYA)
     
    Kat panpage ini juga banyak pilihan dan semua cantik-cantik belaka , cikbunga pun tergoda ;) seriously cikbunga tulis tergoda hahaaaa dah pilih dah warnanya mmmm tak sabar nak tunggu ...
    Disamping memudahkan pengguna di luar sana yang semakin hari semakin sibuk dengan kerja nya, dengan kerja rumahnya , dengan anaknya lagi dan kesibukan yang tidak pernah habisss ..pengsan ... untuk itu https://www.bajusweetmuslimah.tk/ adalah pilihan terbaik untuk kita memilih dan membeli untuk keperluan kita .
    cantik kan biru ...

    Nampaknya banyak jimat kat situ dan lagi satu kita boleh sahaja dimana-mana dan bila-bila masa sahaja tidak kira pagi petang siang malam boleh terus sahaja membeli dan membeli mengikut citarasa dan keperluan kita sendiri.

    Jangan tunggu lagi dan cepat-cepat klik www.bajusweetmuslimah kerana semuanya up to date design dan color memang cantik sesangat ;)  mesti beli untuk raya tahun 2015 ini kasi gempak sikit pakai cecantik dan sedondon memang akan menjadi perhatian .

    p/s: gambar semua cikbunga copy paste dari tuan Tanah www.bajusweetmuslimah
          kepada tuan Tanah /www.bajusweetmuslimah , cikbunga punya telephone zaman batu punya ,     belum update lagi  ... so cikbunga tidak ler dapat download aplikasi ini di telephone cikbunga sebab ianya untuk telephone pintar or android . harap tuan Tanah prihatin dengan kesusahan cikbunga ini(tunggu ler kalau cikbunga menang contest dapat Samsung or telephone pintar ahaks ahaks )

    Tuesday, 10 March 2015

    Giveaway Cash RM500 2015 by Emas Putih

    Salam Selasa ;)

    Korang dah Nampak tak giveaway by emas putih ? belum lagi ? klik kat sini  kisahemasputih

    Jpm kita serbu blog emas putih sekarang jugak !

    Monday, 9 March 2015

    ANANASGOODMOOD TINY GIVEAWAY

    As salam ,

    nie satu lagi segmen yang ciktim baru jumpa , apa kata kita ramai-ramai support ;)
    klik sini frauananas.blogspot.com

    okew semoga Berjaya ;-

    .

    Friday, 6 March 2015

    SEGMEN BLOGWALKING BERSAMA DYLLAREZAN

    Hai korang ;) meh kita blog walking bersama-sama  dyllarezan.blogspot.com



    BannerFans.com



    Wedding Anniversary Giveaway NaelofarHijab

    Salam ;)

    Korang nak tudung Naelofa tak ? kalau nak meh klik sini  mommasuci

    Jom ramai-ramai terjah blog mommasuci
     

    2nd Giveaway Cik Puan Jelita

    Hallooo dan hiii ;)

    Senan gtak hari ini ? kalau senang meh klik sini cikjelita899

    jom kita support cikjelita nie , mana tahu kita pon boleh jadi jelita sekali... ;;)
    unutk itu ni adalah blogger yang kena tag by cikbunga

     fadzirazak.blogspot.com

    hidayuayumie.blogspot.com

    awansayatasana.blogspot.com

    RedBellas - Segmen Keep Calm & Follow Me

    Jumaat yang barakah ;)
    Sambil jenjalan tue apa kata klik kat sini  faridaredbellas



    Wednesday, 4 March 2015

    Giveaway Safi Balqis White Trilogy by Ayue Idris

    Salam dan selamat pagi Rabu ;)

    Semoga hari ini adalah lebih baik dari semalam .  okew tak mo citer banyak , korang nak set safi Balqis awahite atarilogy secara percuma ? meh klik sini   ayueidris

    p/s: akak tak der FB ngan Instagram harap maklum yer penganjur  ...




    mungkin ini akan menjadi milik anda !!!!

    Tuesday, 3 March 2015

    SEGMEN BLOGWALKING AMAL WAKAF PEMBINAAN SURAU SEKOLAH RENDAH AGAMA AT-TAQWA TEMERLOH

    Assalammualaikum ;)

    Salam ukhwah semua .
     Marilah kita bersama-sama membantu dalam meringankan beban serta sedikit amal mudah-mudahan akan diterima olehNaya ;)
    untuk maklumat lajut sila klik sini  www.papaglamz.com



    MAC GIVEAWAY by ummialyanas

    Selasa yang indah  ;;)

    salam semua , korang nak tudung adijuma taak ? kalau nak meh klik sini ummialyaanas



                                          MAC GIVEAWAY by ummialyaanas



    Monday, 2 March 2015

    Segmen Bloglist & Blogwalking Rafzan Tomomi Story '15

    Hallooo ..
    Jom semua support  rafzantomomi



    Giveaway Whitening Intensive Booster Skincare : Pencarian 50 Orang Blogger

    Salam Isnin yang cerah ;) dan juga bulan March untuk 2015.
    Diharap hari-hari yang mendatang akan lebih bermakna dan gembira dalam hidup kita. Ni adalah contest pertama cikbunga joint untuk bulan nie, klik sini  mialiana korang pon jom ler sama-sama ...