Tuesday, 25 April 2017

Selain Umbai , mana lagi tempat nak makan ikan bakau kat Melaka

☀­čśćAssalammualaikum Dunia ;)

Yaaa dah ari selasa ari nie ...curi-curi mase nie , takut terlupa plak nak letak sini untuk tatapan hari tua nanti huhuhuhuh .ape-ape pon  yang penting kita enjoyy !!!! haaaa tak ade kena mengena dengan Nora Danish okew ...


okew, nak habaq sikit ,  tempat makan yang agak sedap jugak laaa tapi mostly orang taak berapa nak tau ..yaaa lokasinya agak terpencil juga , meh akak nak bagitau ..akak ade pi makan ikan bakau dekat Kuala Linggi , korang tahu tak mana letaknya .. ;)








 
 
p/s: makanan okew , tapi tempat agak kedalam sikit ... tapi makanan semua sedapp okew  ;)

Friday, 21 April 2017

Review : A'famosa Outlet Famous Deamous

Assalammualaikum Dunia ;)

Baru-baru nie di beri kesempatan untuk menjelajah Afamosa Outlet kat Alor Gajah , yaaa namanya Alor Gajah tapi tolong jangan amagine yang tempat tue ade gajah plak ;)

 
Disebabkan ianya adalah dikawasan Alor Gajah , sementara akak plak kat Melaka Tengah , maka marilah kite memulakan perjalanan ke Alor Gajah . Nak dijadikan cerita, perjalanan agak smooth jew , haaa tetapi ade juga driver yang kuang ajau menyelit nyelit , tak geti nak tunggu giliran ... sabau jer kan ... kalo orang Melaka tu dah kena hawau dahhh ...

Pergi sini sesaja sesuka hati nak melihat-lihat kawasan , adeiii , gamai plak rakyat jelata waktu nie... tak kira mana-mana hidup melata-lata rakyatnya ;)


Tempat cool juga , sebab nama pon dah Freeport Outlet kan , mestilah semua nama branded banded yang ade kat sini but with affordable price gitew..

Tak mo tulis bebanyak nanti korang bosan nak bace ... meh kite tengok view okew ;)
 
fefeling akak kat Belanda auwww


 



 
dah dah dah jom balikkkk !!!!!!
 

p/s: Jalan-jalan cuci cuci mate , last last tercuci purse sekali ;) rugi laa kalo tak grab kan , murah dan branded !!!



Monday, 3 April 2017

24 April cuti umum Hari Pertabalan Agong

Assalammualaikum Dunia ;)
Terbaca tadi dan nak share kat sini;)



untuk bacaan lanjut sila klik SINI.

Ok . tq .

Wednesday, 22 March 2017

ZALORA TIME

­čś╗­čś╗­čś╗­čś╗­čś╗Assalammualaikum Dunia ;)

Sape sini pernah shopping kat ZALORA , angkat tangan sikit !!! akak pon kerap pi sana tengok barang -barang , kalo bukan handbag , akak tengok kasut , pas tue akak tengok baju bajan yang ade kat sane .. paling tak boleh blah akak tengok yang ade sale hahahahaa!!! kenalah jadi pengguna bijak yer dik non ...

Ok , yang nie akak dapat voucher dari ZALORA, apalagi ,akak pon lelaju ler terjah dan shopping bag... haaa puas hati dik non , bag besar, cantik dan senang jew , mana-mana nak pi , akak pakai beg nie... suka sangat , leh isi macam-macam kat dalam nie .. dulu pon akak ade beli handbag jugak dari ZALORA, dak ZALORA memang tau , buat akak rambang mata dan asyik nak shopping jew kat ZALORA !!!
 

korang pon , kalau nak shopping , pi lar ZALORA, banyak pilihan dan barang branded kat sane ,,, ok cau dulu ;)

 
p/s: nak terjah ZALORA balik  huhuhuhuhhhh ;)

Friday, 17 February 2017

Makan Makan Sana Sini

Assalammualaikum Dunia ;)

Belek-belek picture , ade picture makan-makan , apa lagi , CB abadikan kat sini , walaupon gambau kurang menarik , yer lar tak pakai kamera canggih, tetap juga nak tempek kat sini dik non oii ;)





p/s: Walaupon CB suka masak dan makan kat rumah , namun bawak lah jugak bebudak nie makan-makan kat luar sesekali sesekala ;)

Friday, 3 February 2017

Sekolah punya Citer

☺­čśëAssalammualaikum Dunia ;)

Akak tahu , lama akak pendam citer nie, kalo boleh malas nak up , but this moment is very meaningful and new for Rayyan ..just for his memory one day for remember that ;)
 
                                                            muke teruja nak pi sekolah

Masuk sekolah pon main terjah jer , akak tak pi pon servey or carik mana-mana pre-school , memang mencabar okew,  lepas jew register budak-budak sekolah , akak pon berlari lari ke sekolah Rayyan , belum apa-apa lagi dah panggil sekolah Rayyan , adeiii


     first day dalam class

Jumpa teacher , tanya ambik pelajar lagi tak , haaaa  nampak tak ? depa semua antar anak cam biasa, akak plak baru nak tanya ambil pelajar lagi ker ... sib baik teacher kata, ambik , jom masuk office , cerita lebih lanjut ... 
 
         

Base on first day , Rayyan had no problem , he know we send to scholl like his brother and sister, but you knowed, for second day and until today , I got problem , every morning , he cry and say, tak mo pi sekolah , tak mopi sekolah , sekolah dah tutup,  sekolah dah tutup, 

 
Lepas bayar fees , tcer bagi beg dan 2 pasang baju sekolah, hang pa nak tau tak sampai la nie , dia tak mo pakai baju sekolah tue... sib baik tcer understanding ..

tapi tue laa dia hari-hari buat drama airmata ....pagi pagi jew drama , bangun tidoq tak yah kejut , dia sendiri yang bangun , tp tu laa, lepas nampak jew muka  umi dia kata tak mo sekolah ,,,adeiiii tahan jer lah umi ko dengar kan ... sampai sekolah still nangis , tp bila time balik sekolah ok plak , kitew tanya best tak sekolah , senyum lebar suke , ade kawan , ...sampai umah ok lagi , bila malam tiba dah start drama, tak mo sekolah , nak dok rumah nak jaga umah ... tak tau laa bila drama nie akan berakhirrr ... 

p/s: diam tak diam dah sebulan sekolah ;) hahahahaaaa

  
 


 

 


 

 


Friday, 27 January 2017

Original Coconut Shake & Melaka

Assalammualaikum Dunia ;)
Memang dah tahu dah, Coconut shake kat Klebang menjadi kegilaan ramai .. kalo ko datang Melaka kat kawasan Klebang ,memang jalan akan jammed disebbakan 2 benda nie, satu Coconut Shake dan satu lagi Kuih Keria Antarabangsa ... tahu dah .. malas nak habaq..




Tapi ari tue, mungkin masih awal , so q pon tak ramai apalagi , berdesup akak beratur ... hihihihhh..sebenaqnya jalan tue nak pi ronda-ronda Kota Melaka , korang tengok jew akak tempek picture kat sini eh..








                                                             No caption for picture


p/s: Melaka  kalo nak tahu memang kaya ngan trafic light , boleh dikatakan ko akan kerap jumpa trafic light ;) & selamat bercuti panjang sempena Chinese new year !!!!

Friday, 20 January 2017

Kembara Zoo Melaka - Entry tertunda

­čÉ▒ Assalammualaikum Dunia ;) 
Pergi zoo, hohohohoh , dah lama kot tak masuk zoo, dulu ade laa pi zoo Taiping , malas nak jalan naik tram jew .... satu pusingan , cam tak best jer kan , well , option nie baik untuk mak mak yang ade anak kecik dan juga warga emas .
 
                                                                   welcome board

Zoo Melaka , agak terkenal jugak lar kan , rasenya  ramai yang dah pergi melawat zoo Melaka , akak pon lama giler tak pi zoo Melaka nie , since 2008. Haaa dah jadi sejarah tau ..



 

so moh ler kita melawat haiwan -haiwan yang ado di zoo Melaka ;)


Gerak dari rumah memang awal ., sebab , cuti kan , plan nak pi hari Ahad , tapi ujan turun dengan lebat selebatnya ;( , so , hari Isnin hari tue , sempena cuti Maulidur Rasul , dalam pukul 10 cam gitew dah tercongok kat Zoo Melaka . Ingatkan kitew yang paling awal , mak oii , ramai plak orang yang datang menziarah Zoo Melaka , pening jap tengok orang yang ramai .. sib baik tak pitam .




 



                                                          jom tengok kwang soo


2  sejoli ehh
Terkejut juga masa nak entry zoo Melaka, mak aiii kemain mahai giler ticketnya , tak tahulah untuk 5 tahun akan datang mungkin akan naik lagi , well even ko tengok price dia agak high , but memang hari kejadian ramai giler , nak park kete pon kena tunggu turn , haaa ko mampu nak tunggu . Ni harge dia untuk 12 Dec 2016, per entry  ; -

Kanak-kanak age 4 year till 12 - RM 7.10
Dewasa age 13-59                      - RM 17.00
Warga Emas                                - RM 7.10

 
p/s: Picture tak banyak snap , haiwan pun tak banyak dalam tue , banyak tempat sedang direnovate .