Followers

Saturday, 29 September 2018

BILA GAS MEMASAK HABISS

Assalammualaikum Dunia .
Bayang kan awak sedang memasak tiba-tiba gas dah habiss !!! Apakah ... adeiiii , masa nie lah ko nak habiss kan , minyak dah tuang kat dalam kuali dahhh , dah panas pun , nak masukkan ikan jer ... tiba tiba , awat nie senyap je kuali nie, rupa-rupa gas dah habiss... alamak ... nasi pon dah masak ... tinggal nak masak lauk jer .. nak pi kedai .. dah malam dan tambah malas nak keluar ...
jeng..jeng jeng ... tak kan nak rebus maggi ngan air panas jer kot , tak nak lahhhh , kesian kat budak budak nie .... meh ler kita keluarkan piuk ajaib ;)
Philips pressure cooker

Antara menu

Panggang ayam ๐Ÿ“๐Ÿ“

Nie lar dia piuk ajaib yang cikbunga cakapkan ,,,, kita masak jer dalam tue , cepat, senang dan mudah ...memula tue tak berapa nak gheti nak pakai , puas akak cikbunga ikut manual dia  dan juga google kat tenet 'cara-cara memasak guna pressure cooker' haaa tu keword dia akak taip tau ...
memandangkan akak nak masak cepat , akak masak jer asam pedas Melaka , haaa boleh jer ... siap semuanya ...

akak telefon orang yang hantar gas tue , dah delay laa dalam beberapa hari ... maka dalam masa yang sama kak pun menggunakan kemampuan piuk ajaib sebaik mungkin ;)

korang pon patut beli satu , standby kat rumah , manalah tahu tiba-tiba jer gas dah habisss , kan kita masih ade pilihan  yang kedua , tak kan memanjang nak makan kat lua kan ... boleh makan .. sesekali boleh lah .. nie kalau 3 atau 4 hari .. haaa tak boleh jadi nie , dapur tak berasap kan ...

Anatara menu yang akak masak guna 'pressure cooker '. Korang tengok jer laaa... semua resepi dalam tenet bersepah-sepah , cikbunga try and error jer ... tambah tambah apa yang patut.

 P/s: pernah jew tuang air panas kat dkm maggi...ok jew๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†


2 comments:

  1. terima kasihlah kpd mereka yg berjaya mencipta presure cooker ni... pasni boleh laa cik tim kacau dodol dgn periuk ni...ye laa kan dah beli gula melaka... ;-)

    ReplyDelete