Followers

Thursday, 2 November 2017

My Lovely Pets - Birds

Assalammualaikum Dunia ;)


Budak-budak nie memang tau , semua haiwan kalau boleh depa nak bela , nak jaga dan nak belai , adoiii kalo nampak kucing yang datang siap peluk cium lagiii .. tak per lagi tue binatang kesayangan nabi .

Namun begitu boleh sakit suara ko tahu , bila akak dah start jerit jerit sebab bila depa jumpa ape sahaja jenis haiwan , dibawa balik dan diberi rumah serta kediaman yang lengkap dengan makanan , haaaa , korang tahu jer lar kan dah berebut masing-masing nak jaga haiwan tersebut , padahal benda tue hanyalah seekor belalang jer pon , .... nie lar pekerjaan diorang kalau dah start sorang , semua mengikut , pernah sekali tue, ade belalang nie mati , depa  siap baca doa dan tanamkan kat tanah ( yang nie sama perangai cam umi ko ) mase kecik kecik dulu .

Nie pon kejadian semasa balik kampung itu hari , dalam perjalanan tue, di pinggir kaki jalan ramai peniaga menjual hasil hutan ( ini menrujuk kepada masyarakat Orang Asli yer ) , pelbagai hasil hutan dapat dilihat dan anda juga boleh turun melihat-lihat , manalah tahu terbekenan kan , boleh buat koleksi gitew . Maka kami pon terjebak , dalam meliha lihat sahaja , maka terbelilah pulak haiwan comel , belilah jugak dalam 3 ekor birds yang comei jer kejadian beliau ...
nie lar dia lovely birds ๐Ÿค—๐Ÿค—



Siap belikan sangkar sekali , , well budak-budak korang tau jer larr, kat dalam kete pon dah bising , haaaa dak Rayyan jadi ketua , tak sape pon buat bantahan , selamat lah birds tue dalam pegangan dak Rayyan ...
comeii jew


Mase nak balik umah , plak rase macam tak boleh nak biaqkan birds tue tinggal jew kat umah tanpa ade penjagaan dan pemerhatian lantaran penghuninya akan pulang di petang hari , dengan itu , semua birds tue ditempatkan di rumah atok , yeayyy , semoga mereka sihat membesar dirumah atok yer .

Sekian ceritera My Lovely Pets.


p/s: korang ghase nak bela birds kena ambik lesen tak ?

7 comments:

  1. Atok jugak jadi mangsa haha....
    Kena ambik lesen ke? Tak taulah pulak Nay....Tak pernah bela burung

    ReplyDelete
  2. ok laa tu...tanda diorg sayangkan haiwan... tp kalau selalu, sy pun hangin jg hahahaha...

    ReplyDelete
  3. Biasa org suka bela kucing tp yg ni burung..berapa usia burung tu..jantan ke betina ๐Ÿ˜ฌ

    ReplyDelete
  4. Kekadang best kan layan kerenah burung ni... yang pandang ckp lg comel...

    ReplyDelete