Followers

Thursday, 23 January 2014

Spageti Ala Melayu

Spageti ala Melayu

arie nie aku nak kongsi satu resepi yang aku rasa sangat mudah, cepat, dan menyelerakan ...
tapi korang kan tahu tekak melayu nie susah sikit nak telan benda-benda yang pelik camgini ... tapi bila dah lama-lama okey jew ... ade sesetengah orang buat spageti macam goreng mee dan beehoon  aloalololoo.. tapi tak per yang penting boleh makan ... katanya cara melayu !
apakah bahan utamanya ...

bahan

1) spageti - tak kisah lah jenis bulat ka, panjang ka , bentuk bintang ka (la nie banyak bentuk dan cantik-cantik jew ) dalam 500 grm (sebungkus )
2) mestilah sos prego nya 1 botol .. ambik yang cendawan sedap sikit ..tp kalau korang nak rasa origanal ambik jew ... tekak masing-masing kan ..
3) daging burger atau daging yang lenyek ... daging burger senang kot rasa aku ... just ramas-ramaskan ...
4) sedikit minyak olive (olive oil ) but kita orang melayu boleh jew guna minyak masak biasa ..
5) cili mesin dalam 1 sudu (option) defends kata korang , tak nak pon x per
6) garam dan bahan perasa  / kalau nak pedas tambah jew lada hitam / lada sulah (tekak melayu lah  katakan )


                                                 ni picture credit to google
itu jew kot bahan-bahan dia ... jangan plak ko letak togew ngan sawi dan macam-macam benda alah like fishball, fish cake and tauhu ---tak perlu okew ..!

cara :
rebus sepeket spageti dalam air yang mendidih , tambah kan sedikit garam dan sedikit minyak ..(minyak sikit jew tau ) bila spageti dah lembut angkat dan toskan
panaskan minyak dan masukkan sedikit cili mesin , 1 botol sos prego , dan daging yang diramas tadi ,, kacau sebati , masukkan garam dan perasa.. kalau kuah pekat tambahkan sedikit air ... jangan banyak sangat nanti jadi macam kuah plak .... kacau sampai masak
angkat kuah dan hidangkan ... dah boleh makan dengan spageti tadi ..
kan dah kata senangkan ... tak perlu nak susah payah pon ... okew  selamat mencuba ...

                                            nie picture is mine ! thats the simple spageti from me !

thank you for your reading dan macam mana korang masak spageti ? meh share ngan aku yer  !

1 comment: