Followers

Wednesday, 6 August 2014

Proses Membeli Rumah Baru

Proses Membeli Sebuah Rumah
proses ;

firstly mesti jalan sekeliling taman dan pemaju yang buat rumah baru  or taman baru yang dibangunkan , risik-risik  ade kosong atau tidak ..
 

so for booking .. nie kata nak start beli umah tue ... aku kena bayar dalam rm2000 tau untuk booking ... dan pilih mana nak umah tue , location dia ... nie pon beli secara tak sengaja sebab jenjalan tgk umah contoh dan tgk semua facilities like sekolah , pejabat pos , dan yang paling penting senang nak pi keje .. pas tue plak  yang tinggal dah tak banyak .. so pilih lew yang mana saje sbb location nyer startegik.

freehold, mcl and leasehouse

we all cari utk yang freehold punyer (freehold nie meaning boleh kediaman itu boleh campur melayu, cina, india dan lain-lain bangsa )

masyarakat majmuk ler katakan .. tapi untuk unit yang kami beli nie ialah MCL ( mcl nie  hanya untuk orang melayu sahaja ) so komuniti  aku semua nya melayu yer .. kalau korang nampak banner atau leasehouse or 99 tahun ( meaning the goverment can take a house after 99 years or follow the goverment  law) ikut budi bicara kerajaan  lew ..

kami fikir untuk long term meaning so anak cicit semua boleh diwarisi ... hehehehe tp kalau korang nak buat invest pilihlah mana-mana pon tak rugi ... cam aku sekeliling melayu gamai (gamai askar )

sakan sungguh cik askar nie beli umah ... ko bayangkan dalam  10 biji  umah 8 biji diaorang kongker ... pekerja cam aku nie tak dapat nak nolongnyer ... kalau ko kojer goverment semua fasiliti dan kemudahan amatlah banyak dan menyenangkan .. huhuhuhuh kenapalah aku tak masuk keje goment  ... cam down payment depa bayar hanya rm500 jew ... aku plak rm2000,huuhuhuh banyak beza oii .. tp tak per ... rezeki masing-masing .. okew next step , 

dokument wajib

kena sediakan dokument untuk dihantar kepada pemaju ;

1) simpanan  - suami

                        - isteri

2) statement bank terkini  -suami

                                                - isteri

3)kwsp statement   - suami

                                    - isteri

4) ic    - suami

           - isteri



buat 2 salinan  sebab nanti diorang nak submit kat bank untuk loan 

note : nie semua kalau pakai nama dua orang

bank loan

next step ko tunggu pemaju call , sama ada lulus atau kena reject , pemaju akan cakap depa akan submit ke bank untuk loan dan kena tunggu bank call - lulus or gagal  ...tungguu



pas pemaju call kata lulus , and tunggu bank plak call , time nie berdebar jugak lew , lulus ke tidak .. bila dia kata lulus waaa melompat jap... rumah anganku akan jadi kenyataaan ... lama dah wei nak dok umah sendiri ...

pas tue dia akan decide date untuk face to face dan dokumen yang perlu dibawa ; kata pemaju dah bagi kan ... standby utk kegunaan emergenc y ... ic photostat tue copy banyak-banyak ..



nanti  the banker akan  beri secara detail pasal semua yang berkaitan dengan loan , dia kan kira dari jumlah wang d ibayar kepada pemaju contoh harge umah rm250,000, down payment utk book dah bayar rm 2000, pas tue korang nak bayar lagi kat pemaju sebanyak rm48,000, so total yang dah dibayar ialah rm50,000, so loan dengan bank sebanyak rm 200,000. rm 200,000 ribu nie lah yang kan dihandle oleh bank --- dia akan bagitau monthly , percent  dan segala mak nenek nyer sekali ;) nie bila dah kena ngan interest dan yuran sekali nak masuk setengah juta beb !

sales and purchase agreement

bila dah aggree untuk kedua -dua pihak , bank akan decide satu lagi date untuk sain SNP  agreement  ( banyak giler tue nak sagn setiap muka surat --letih lah jugak ) masa nie gigih lah korang sain satu persatu agreement , dimana untuk bank copy, peguam copy, owner copy . -4 copy dan semuanya dalam 8 copy --- tengok cam mana ko nak sign --- kalao boleh chop memang aku chop jew ;)n

kami untung sbb duit peguam adalah free - kalau tidak mahu nyer 4 hingga 5 ribu melayang ...

oh yer , lepas siap semua kena tunggu panggilan dari pejabat tanah plak( sbb nie  umah utk MCL jew kan so , kena sain depan DO lah plak or dekat pejabat tanah -ayer keroh tingkat 2)



yang nie kena sain depan DO kat pejabat tanah , kena pembeli sain , kena ikut time masa DO ada kat pejabat , so  pegawai dia akan call  secara personally .. dia kana suruh datang e pejabat tanah dan dari pukul berapa .. sbb DO kan buzy .. kena ikut time DO yer ... jangan nak melawan ... kang x dpt umah tue ... bila dah siapa semua process , sain menyain , pegawai akan bagi sau copy kat kita suruh antar kat pejabat peguam ,,, gigih lah kami pi pejabat peguam untuk pertama kalinya .



nanti pihak peguam akan call untuk sign semua agreement yang kita dah sign ngan bank dulu,  SNP(sales and purchase agreement ) , waktu nie kena bayar kat pejabat peguam , kalau tak silap aku kitaorang kena dalam rm 1800 ++ (seribu lebih )

untuk wit stamp ngan duit perkhidamatan ... cam tue ler

masa nipon gighlah korang nak sign , aku kira sign aku berubah-ubah mengikut arah tiupan angin ... perhr banyak gila ko ..... meroyan kejap ... feeling getis jap dapt kad utk disign .. huhuhuhuhuhu uuu
 



bila semua dah siap ,tunggu dia akan call bila dokument dah siap diprosess (matikan stamp sekali )

tunggu punya tunggu punya tunggu tak ingat lah bila lead time dia ynag pasti dalam tempoh sebulan kot ... aku pon dah tak ingat lah ,,, korang kalau salah tolong betulkan yer ;) bila dioarang call, dapat lah dokument rumah . siap tau jangan kasi hilang or musnah (banjir or fire ) kalau boleh simpan kat tempat yang selamat , dan buat copy satu untuk diri sendiri , dokument ni once ko kata nak jual balik , dokument ini diperlukan - ingat tue !

 

No comments:

Post a comment