Followers

Monday, 13 January 2020

Cerita Kampung Jawa Melaka

Assalammualaikum Dunia.

Kampung Jawa, Melaka... Dahulu adalah tempat yang menjadi tumpuan rakyat Melaka yang berbilang bangsa dan kaum di bumi Melaka.

Menyusuri Sungai Melaka Di Kampung Jawa 


Cantik view kat belakang tue kan 🙄


Menjadi pusat sehenti dan perjumpaan warga Melaka bersosial secara amnya.
Dahulu menjadi tempat paling sibuk di musim musim perayaan dan musim persekolahan...

Baju sekolah 😄

Pening nak pilih Baju bajan😇😇

Antara View yang sempat di snap
Melihat lihat kata nyer

Kedai acuan kuih muih

Kini sepi... Yang tinggal hanya Deretan kedai kedai yang usang dan penuh Nostalgia.... Teringat zaman kekanak cikbunga 🤭🤭 selalu ngekor emak pi Melaka kat Kampung Jawa untuk membeli baju persekolahan dan juga masa bulan puasa... Bersesak sesak ko... Ramai orang kot... Boleh lah dikatakan macam pi eon mall masa sekarang...

Banyak kedai yang tutup🙄 

 Ni kat kedai Acuan kuih muih😳


Haaa... Dulu panas panas pon redah dik non✌️✌️ pas tu tangan penuh kiri kanan ngan barang barang.... Kalau lapar... Ni bukan bulan puasa tau... Singgah kedai mamak makan rojak da pekena cendol... Perh... Kalau bulan puasa muka ketat laaa sikit kan... 😂

Baru baru nie cikbunga pi Kampung Jawa... Sape dah pi pekena sate Kampung Jawa 👍👍

Mari kita tengok kenangan zaman lampau dalam kepesatan kota Melaka 😎😎

Korang yang suka suasana lama dan tak ramai orang... Boleh pi sini shopping... Tapi tak digalakkan kalau Korang yang tak tahan panas kan... Iye lah Korang kan selalu shopping kat tempat ekon kan🤓🤓

Okew... Bye✌️✌️

14 comments:

  1. assalamualaikum
    pertama sekali nak minta maaf sebab lama tak jenguk sini... insya allah lepas ni saya akan kembali fokus pada blog sama seperti sebelum ni.
    seperkara lg, jangan LUPA TERJAH LINK ni ya!

    http://aniesandyou.blogspot.com/2020/01/terima-kasih-penghargaan-untuk-suku.html

    there's something special for u!

    ReplyDelete
  2. kampung jawa mesti ada jual tempe jugak kann.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Kampung jawa ini Sha tak pernah sampai..

    ReplyDelete
  4. saya hampir pengsan kt sini sebab tak bersahur. dtg sini temankan adik beli baju raya. pastu terus berbuka hahaahahhahaahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau time panas memang tak boleh bawa berbincang🤣🤣

      Delete
  5. tourist tak tau sangat tempat ni, sebab tu kot sunyi. memang tak lah nak datang time bulan puasa. bulan lain takpe. haha

    ReplyDelete
  6. orang tempatan mesti tahu rahsia n cerita tempat dlu2 kat tempat sendri kan.. bila kita tengok tempat jatuh bangun da tak ada sebab pembangunan memang rasa sedih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye... Tempat nie dekat ngan Sungai Melaka tau🌹🌹

      Delete