Followers

Saturday, 2 January 2021

Buah Pelanduk, Buah Nasi Dan Buah Kemunting Buah Hutan Masa kecik Dahulu

 Assalammualaikum Dunia.

Hai korang buat ape tue, cuti lagi ker.... Haaaa jangan merayap jauh sangat yer... Kalau tiada keperluan duduk jew lah di rumah.... Covid-19 belum habis lagiiii.

Buah nasi.... Pernah dengar tak๐Ÿง๐Ÿง

Saja lar. Nak kongsi masa cikbunga kecik kecik dulu ngekor mak pi noreh getah,, haaa jangan tak percaya cikbunga pernah lah jugak pegang pisau toreh dulu tau....

Seronok masa zaman kekanak... Main jew keje nyer๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Okew, masa kitaorang masuk ladang getah tue, memang lar.. Hutan kan, dalam masa yang sama banyak yang kita pelajari tentang apa yang ada dalam hutan terutama tumbuhan dan buah buah hutan yang boleh dimakan... Tapi takut juga wak, dengan haiwan yang tak di duga. Seperti sipanjang, monyet liar dan juga lebah. Sebab itu kena berhati hati semasa masuk hutan.

Buah Kemunting ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Dalam hutan kita bebas untuk memetik buah buah yang boleh dimakan, ini kita kena tahulah dulu buah hutan yang mana boleh makan dan tidak boleh makan... Haaaa macam cendawan ada yang boleh makan dan ada cendawan yang beracun....



Buah pelanduk ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

Untuk itu, cikbunga google jugak lah... Ada pon gambau nyer... Thanks cik goggle ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Jom tengok gambau dari google๐ŸŒน๐ŸŒน simpan sini untuk  koleksi,.

๐ŸŒนHari kedua 2021๐ŸŒน

7 comments:

  1. Replies
    1. Ada banyak nama kot... Sebab putih macam nasi, tue panggil nasi๐Ÿ‘†

      Delete
  2. hi, jemput singgah blog, especially kalau berminat nak tambah pendapatan dengan Jamu Tun Teja. Terima kasih =)

    https://241107hh.blogspot.com/2021/01/slip-gaji-yang-sah.html

    ReplyDelete
  3. fav sy tu buah kemunting... berebut2 dgn member hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kecik selalu makan.... Laaaa..nie susah nak Jumpa

      Delete
  4. Zaman kanak-kanak suka gak kutip buah pelik-pelik kat kebun getah arwah nenek saudara. Selalu tu petik biji saga je. Buat isi batu seremban. Zaman sekarang ada lagi ke ntah buah kemunting tu

    ReplyDelete