Followers

Friday, 28 August 2020

Merayau Di Bandar Kangar 2020

 Assalammualaikum Dunia.

Kembara cikbunga di teruskan lagi.... Lepas penat shopping bagai kan... Jom ler kita meredah bandar Kangar sambil menikmati pemandangan bandar Kangar ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ 

                            Kangar Waters Front 

"Secara ringkas Bandar Kangar terletak dititik paling utara Semenanjung Malaysia, barat laut Alor Setar, berhampiran dengan sempadan negara Thailand di Sepanjang Sungai Perlis".

Itu ambik kat Wikipedia okew๐Ÿ‘†

Meh ler tengok gambau yang sempat di ambil masa pusing pusing kat bandar Kangar ๐Ÿ˜‰

Korang kalau buka radio kan, jangan tanjat plak kalau radio siam hangpa dengaq ๐Ÿ“ป๐Ÿ˜‚


Dulu ada kawan sekolah kat sini๐Ÿ‘†

Haq nie juga๐Ÿ‘†


                Dah puas pusing pusing satu bandar, jom balik hotel plak,๐Ÿ˜ƒ
Sampai hotel, mandi dan bersihkan diri dan rehat sekejap, sementara  nak carik makan plak dan kita tengok suasana malam๐Ÿ˜Ž

Thursday, 27 August 2020

Padang Besar Perlis Syurga Beli Belah 2020 ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

 Assalammualaikum Dunia.

๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ

Sawadikap ๐Ÿ™๐Ÿ™ hahaha acah acah pi Thailand ๐Ÿ˜Ž

Sawadikap ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ญ๐Ÿ™


Jom tengok apa ado kat dalam๐Ÿ’ช


Mengikut prakata Wikipedia yang cikbunga rujuk dalam Google, 

"Padang Besar merupakan sebuah pekan sempadan yang terletak di Perlis, Malaysia. Ia bersempadan dengan Wilayah Songkhla, Thailand, 35 km menghala ke timur laut Kangar. Padang Besar bertentangan dengan sebuah bandar di Thailand juga dikenali sebagai Padang Besar atau masyarakat setempat memangggil sebagai "Pekan Siam".

Bandar ini popular sebagai Syurga Beli Belah kerana terdapat pasar terbuka bagi dua negara yang bebas beroperasi.

Kereta api tren ETS berakhir di Padang Besar, kalau korang naik kereta api dari Kuala Lumpur, kebih kurang 5 jam masa yang diambil untuk sampai ke bandar terakhir Malaysia."

Fuhhh, cam tue ler kisah nyer serba sedikit ๐Ÿ™„

Mai pilih pilih baju bajan๐Ÿ‘†

Antara kekacang pilihan

Padang Waremart port baru untuk shopping kat Padang Besar 


Apa yang ado kat sane ehhh.... Memandangkan masa cikbunga pi masih lagi dalam situasi covid kan... Banyak kedai yang di tutup, rata rata adalah peniaga dari Siam aka Thailand. Depa masih tak boleh keluar dari negara mereka.

Pi port mainan ler๐Ÿ™„



Lagi barang mainan

                                     Asam jawa

Cikbunga beli maggi siam ๐Ÿ‘๐Ÿ‘



Nampak tak maggi siam๐Ÿ‘†


So, ramai peniaga local yang buka kedai๐Ÿ˜

Banyak juga deretan kedai makan... Cikbunga tak singgah pun๐Ÿ˜…


Next station will update okew... 

"Selamat Menyambut Hari Merdeka"   

  ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ

Wednesday, 26 August 2020

Mandi Manda kat Air Terjun Gua Kelam Perlis 2020

 Assalammualaikum Dunia.

Hello Wednesday ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Dah Rabu hari nie... Lebih kurang 5 hari je nak sambut merdeka ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ

Yang penting cikbunga nak sambung citer pi utara naaaa๐Ÿ˜ƒ

Seronok sakan yer๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

Dah dapat air memang tak heran yang lain๐Ÿ˜

Lepas dah penat penat menjelajah gua kelam dan secret garden tue... Kita patah balik... Masuk balik dalam gua untuk keluar dari gua kelam๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Biasa kalau ada gua mesti ada mata air atau air terjun kan๐Ÿ˜... Apalagi jom kita berendam plak๐Ÿคญ๐Ÿคญ

Huhuuu budak tak nak naik

Masa untuk berendam ๐Ÿ™„

Dak kakak pon suka sangat

This is my way๐Ÿคญ๐Ÿคญ

Semua tunjuk skill masing masing๐Ÿ˜˜

Masa nie ramai dah orang datang bersama family untuk picnic kat tepi air terjun kan dan juga terdapat sekumpulan geng motor besar pon singgah kat Gua Kelam๐Ÿ˜Ž


Bye bye gua kelam... Thanks for amazing joy here๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Tulis banyak tak mo.... Jom kita tengok gambau... Biar gambau menceritakan suasana๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

So kemana cikbunga selepas tue... Tungguuuu๐Ÿ˜

Friday, 21 August 2020

Secret Garden @Gua Kelam 2020

 Assalammualaikum Dunia.



Port wajib ambik gambar 

Oh yer, korang kalau jumpa secret garden, makna nyer korang dah berjaya melepasi Gua Kelam... Di penghujung gua korang akan di hidangkan dengan pandangan tumbuhan pepokok yang cantik kat taman tersembunyi,.

     Pandangan dari atas dari secret garden ๐Ÿ˜

Okew naik tangga untuk lihat keindahan view dari atas

Ini adalah realiti okew., bukan fantasi or taman bunian kew... Kalau kita pergi ke hutan yang belum diterokai atau tiada penjaga, jumpa plak taman camgini dah sah sah lah taman bunian๐Ÿคญ๐Ÿคญ

Kayu balak usia ratusan tahun agak nyer kan๐Ÿ‘†

Terpelihara khazanah hutan belantara

Jom posing sini๐Ÿ˜

                               Tengok tue๐Ÿ˜Ž



Pepokok yang menghijau๐Ÿ˜˜

Nampak tak air terjun tue๐Ÿ‘†

Sambil melihat taman rahsia tue, korang boleh jew walk mengikut trek yang disediakan sambil melihat pokok yang hidup ratusan or ribuan tahun who know kan... Bolehlah juga kenal dengan pokok cengal ker, sebab depa dah sesiap letak nama๐Ÿ‘


Jom tengok gambau yang sempat di ambil ๐Ÿ˜

Tuesday, 18 August 2020

Gua Kelam Perlis 2020

 Assalammualaikum Dunia.

Huhuuu lepas meronda kat Taman Anggur kan, rombongan cikbunga pon berangkat ke Gua Kelam๐Ÿ˜Ž

Sign board Gua Kelam 

Kak jom kita ambik gambaq kat sini๐Ÿ˜„

yeaaa I'm here 

Korang pernah masuk gua tak ๐Ÿคญ๐Ÿคญ... Masa dulu zaman sekolah cikbunga pernah lah masuk tapi tepi tepi jew masa tue hiking Gunung Ledang yo๐Ÿ˜† itu pon masa nak turun๐Ÿคญ

Okew gua kelam, terletak  di Kaki Bukit, 02200 Kaki Bukit Perlis๐Ÿ‘

Saya dah masuk Gua Kelam 

Cantik kan๐Ÿ‘†

Dalam gua kelam 

Korang akan lalui jambatan nie๐Ÿ‘†

Nama jew kelam tapi terang jew pon ๐Ÿคญ


                  Kan dah kata ๐Ÿ˜† sesekali penghuni tetap akan keluar cik kelawar๐Ÿฆ‡๐Ÿฆ‡

Pertama kali masuk gua kan takut kot, macam macam yang bermain dalam fikiran... Banyak yang negative dari positive๐Ÿ˜‚

Bila dah cecah jew kaki... Terus wow... Indah nyer ciptaan Allah, terus rasa bersyukur sebab diberi peluang untuk menikmati keindahan gua kelam... So jangan takut yer, sebab dah disediakan trek untuk korang jalan sampailah nanti akan jumpa secret  garden๐ŸŒน๐ŸŒน

Cantik woi... Masa cikbunga sampai tue dalam kui 12 lebih kot... Biasalah kat dalam hutan kan cuaca redup dan hujan renyai renyai... 


Lagi accessories dalam Gua Kelam

       Hanya terdapat dalam Gua Kelam jew tau๐Ÿ‘†

Ramai juga lah pengunjung... Iyelah lagi 2 minggu nak buka sekolah mestilah ambik peluang ini untuk keluar... Hirup udara segar sambil melihat pokok pokok hijau๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Lepas masuk dan keluar gua, ambik gambau kenangan sikit untuk dikenang masa balik rumah nanti๐Ÿคญ

๐ŸŒนDibuka setiap hari dari pukul 8 pagi sampai 5 petang. 

Nanti cikbunga update pasai secret garden plak๐Ÿ˜

P/s: kisah seram sebelum pi gua kelam, ingat nak pi hutan Lipur Bukit Ayer, nak mandi manda kan, tapi waze asyik bawa kat tempat yang mencurigakan... Even lorong kecik dalam hutan dia suh masuk.... Memang tak lah kan... Dah ler tengah hari buta lak tue... Tutup waze kita tawakal jew... Alhamdulillah jumpa jalan keluar๐Ÿคฒ



Monday, 17 August 2020

Taman Anggur Perlis 2020

 Assalammualaikum Dunia.

                    Taman Anggur Perlis 2020

Meh ler kita sambung catatan perjalanan ke utara, lepas pi taman ular dan bunga matahari, cikbunga terus pi taman Anggur, ๐Ÿ‘

Sebenarnya tak plan pon, tapi dah one way... Kita singgah jew๐Ÿ˜

Rombongan cikbunga ๐ŸŒน๐ŸŒน


                Jom kenali Anggur Malaysia ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ

Cer cari Anggur yang tersembunyi

Suka tak ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Okew dah nampak buah Anggur ๐Ÿ‘†

Taman Anggur nie dalam fasa pemulihan, so tak dapatlah nak merasa ko petik anggur terus dari pokok kan ๐Ÿ˜‚

Pokok naga aka dragon fruit ๐Ÿ˜˜

Pegawai yang bertugas pada hari itu memang baik dan ramah sesangat, beliau siap terangkan Taman Anggur ini secara detail, cikbunga tak berapa ingat laaa... 

Ni buah cikbunga tak ingat nama dia ๐Ÿ˜‚

Pokok zaitun

Sign board supaya korang tak sesat๐Ÿ‘†

Taman Anggur Perlis 2020๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ

Selain buah yang ditanam, apa lagi produk tanaman selain selain anggur seperti buah zaitun, naga dan beberapa pokok baru seperti buah tak tahu nama... Check gambau yer๐Ÿคญ๐Ÿคญ

Alamat, 

R119, KAMPUNG LEMBAH TUWI

01000 KANGAR, PERLIS 

phone :04-977 0433

Open :Every day

Close :Monday 

Time: 9am - 6pm

P/s: Rupa nyer Negeri Perlis banyak tempat menarik untuk diterokai dan makanan pon sodapp ๐Ÿ‘๐Ÿ‘