Followers

Saturday, 29 September 2018

Misi Mencari Gula Melaka Asli

Assalammualaikum Dunia.

PepΓ gi dah keluar rumah ngan Mr Hubby..ade meet appoitment ngan seller yang jual barang barang collector....Mr Hubby minat ngan benda benda cam ni...kita support jer laaa....tak pakai duit kita pon...πŸ˜€πŸ˜€
Lepas semua siap...kami mencari gula Melaka asli ...haaa kat mane...jom ikut Cikbunga 🌹🌹
Baca sign board naaa
Lokasi terletak di Melaka Raya...kalau korang nak pi ke Taming Sari.....kedai nya berhadapan sahaja....pelbagai makanan tradisional dijual disini...selain gula Melaka asli, terdapat belacan yang didatangkan dalam dua version, ada yang dah siap di bakar lagi.. 
Nie la dia gula Melaka asli

Belacan yang dah siap dibakar

Antara belacan yang ade

Selain belacan dan gula Melaka , korang pun boleh cari souvenirs kat sini seperti baju, fridge magnet, dan pelbagai lah cerderahati yang rare kat sini....kalau dah puas membeli belah kat sini ...bolehlah pi ke Mahkota Prade dan DatarΓ n Pahlawan Untuk shopping yang lain pula. 

Dodol panas pon ade kalau nak yer.

 Antara yang sempat dirakamkan menggu akan telefon Samsung J7 plus😚😚

Ok tue jew nak sharing 🌹🌹







BILA GAS MEMASAK HABISS

Assalammualaikum Dunia .
Bayang kan awak sedang memasak tiba-tiba gas dah habiss !!! Apakah ... adeiiii , masa nie lah ko nak habiss kan , minyak dah tuang kat dalam kuali dahhh , dah panas pun , nak masukkan ikan jer ... tiba tiba , awat nie senyap je kuali nie, rupa-rupa gas dah habiss... alamak ... nasi pon dah masak ... tinggal nak masak lauk jer .. nak pi kedai .. dah malam dan tambah malas nak keluar ...
jeng..jeng jeng ... tak kan nak rebus maggi ngan air panas jer kot , tak nak lahhhh , kesian kat budak budak nie .... meh ler kita keluarkan piuk ajaib ;)
Philips pressure cooker

Antara menu

Panggang ayam πŸ“πŸ“

Nie lar dia piuk ajaib yang cikbunga cakapkan ,,,, kita masak jer dalam tue , cepat, senang dan mudah ...memula tue tak berapa nak gheti nak pakai , puas akak cikbunga ikut manual dia  dan juga google kat tenet 'cara-cara memasak guna pressure cooker' haaa tu keword dia akak taip tau ...
memandangkan akak nak masak cepat , akak masak jer asam pedas Melaka , haaa boleh jer ... siap semuanya ...

akak telefon orang yang hantar gas tue , dah delay laa dalam beberapa hari ... maka dalam masa yang sama kak pun menggunakan kemampuan piuk ajaib sebaik mungkin ;)

korang pon patut beli satu , standby kat rumah , manalah tahu tiba-tiba jer gas dah habisss , kan kita masih ade pilihan  yang kedua , tak kan memanjang nak makan kat lua kan ... boleh makan .. sesekali boleh lah .. nie kalau 3 atau 4 hari .. haaa tak boleh jadi nie , dapur tak berasap kan ...

Anatara menu yang akak masak guna 'pressure cooker '. Korang tengok jer laaa... semua resepi dalam tenet bersepah-sepah , cikbunga try and error jer ... tambah tambah apa yang patut.

 P/s: pernah jew tuang air panas kat dkm maggi...ok jewπŸ˜†πŸ˜†


Friday, 28 September 2018

HELLO OCTOBER

Assalammualaikum Dunia.

Dah October ker ?   haaaaa aduhai .....sekarang nie musim peperiksaan sana sini , semoga diberi kemudahan kepada para anak anak ini menjawab soalan ...aminnnn ...aminnn

Ade ape ngan October ?... Tragedi Octoberrrr ... jawab Awie ... jangan marah yer ... gurau jer ...

October pun bulan menjawab peperiksaan untuk anak anak yang akan menduduki UPKK bagi ujian KAFA .. setelah 5 tahun bersekolah KAFA ,,, jawablah dengan tenang yer anak anak semua ..

haq depan tue calon UPKK 2018

Pada zaman akak dulu UPSR dan UPKK adalah dalam tahun yang sama , yakni semasa darjah 6 .. la nie depa dah separate kan ... darjah 5 jawab UPKK dan darjah 6 jawab UPSR ... so ade ler masa yang hendak difokuskan ....dolu-dolu main jawab jew... takder target ape ke bende ... janji next year pi sekolah menengah .....dah masuk sekolah menengah baru lah tahu nak target bagai  dan nak pi sambung belajar ;)

Semoga berjaya menjawab soalan yer😚

Zaman la nie , anak anak sekarang , dah diasuh supaya target nak dapat 'A' dan dah tahu hala tuju lepas habis sekolah ... depa pun ade kelas tambahan dan tuition siang malam , Sabtu dan Ahad pun ade kelas tau... ngan sekolah pagi yang banyak 'homework' mana nak kejar  kan ... kesian kesian kesian , tapi tue laaa, sapa lambat kena tinggal , so kalau tak nak kena tinggal kena ikut laju-laju ,,,haaa boleh : )
Dah siap nak pi kelasπŸ˜€

cam tue laa zaman sekolah sekarang nie... apa apa pun semua nya untuk kebaikan anak anak juga dan semestinya untuk masa depan diorang ... yang penting jangan terlalu nak memaksa anak score semua 'A' .. nanti stress budak tue nanti ... kesian kecik kecik dah stress..

Apa apa pun didoakan semua anak anak yang menduduki peperiksaan akan dapat jawab semua soalan dan Berjaya dengan target masing-masing.
Alhamdulillah semua calon UPSR tahun 2018 telah selesai menjawab semua kertas peperiksaan selama 4 hari  ;)  24 sampai 27 September ..

p/s: dak Abang pon calon UPKK tahun nie ;)

Monday, 24 September 2018

Lazada Shopathon Blogger Contest 2.0

Assalammualaikum Dunia .


Untuk semua penduduk Malaysia secara amnya dan juga kepada penduduk di muka bumi ini , silalah terkejut sebab LAZADA shopathon-sale  ada buat sale sehingga 90%

Haaaa terkejut tak !!! korang jangan lupa ingat tarikh nie tau !! 27 September 2018!!
Yaaaaa satu hari sahaja , jangan lepaskan peluang ini yer kengkawan , nak tahu tak apa yang sale sampai 90% !!!! klik shopathon-sale


 
90 % SALE ! SALE! SALE!
 
 
Apakah barang yang menjadi rebutan semasa shopathon-sale , seperti mana yang korang tahu , akak 3 item nie kat LAZADA , jom tengok apa yang akak nak sesangat  ;)
 
 
BeautyLand Korean sweet home wall klik je kat  beautyland-korean-sweet-home-wall
 
Tempat gantung kunci comel sekali , haaaa ,cuba tengok harganya ... murah kan ... haruslah beli yer  ...korang boleh je gantung kunci rumah , kunci kereta , kunci gate dan juga pelbagai jenis kunci lagi...cantik . murah dan boleh dijadikan bahan dekorasi kat rumah ')
 
Barang yang kedua pula yang akakhajatkan ... meh tengok ,
 
 
 
 
nie nak letak kat living hall..cantik tak ? korang boleh cek kat sini home-bl-fabric 
korang yang nak rumah cantik -cantik dan lawa-lawa boleh klik je kat link atas tue ... harga memang mampu milik dan jimat ruang untuk rumah yang living hall nyer tak besar ... macam rumah akak ;)
ada 2 pilihan warna , biru dan hijau , silalah pilih mengikut kesukaan sendiri , dua dua warna pun cantik sangat .. korang yang dah ada sofa tue pun boleh beli juga letak kat indoor pun cantik wak !!! tak memakan ruang yang besar sangat ;)
 
 
Apakah barangan yang ketiga menjadi idaman hati !!! haaaaa tu diaaa.... ,
 
klik sini LAZADA.COM.MY
 
 bag untuk travel dan juga sesuai untuk balik kampung katanya ;)
 
Nampaknya, itulah dia 3 item yang akak nak sangat semasa 27 SEPTEMBER 2018
 
korang ingat tau jangan lupa , tarikh tue.... dan rebutlah peluang dan membeli belah secara berhemah semasa  Shopathon sale   ;)
 
   

Makan Nasi Dagang Sungai Puteri Rompin Pahang

Assalammualaikum Dunia.
Minggu lepas cuti 3 hari pi mane tue ? Akak balik kampung rumah mil kat PahangπŸ˜€
La nie mana mane pun hujan kan...syukur rezeki ....Kan hari tue kate tak jadi balik waktu merdeka kan...akak balik time cuti semasa Hari Malaysia...Alhamdulillah diberi kesempatan...
Kat depan kedai Nasi Dagang Sungai Puteri 

Posing dulu 

One more

Balik kampung adalah saat yang dinantikan oleh anak anak....depa suka...sebab tok depa  masak sedap sedap😊😊
Sabtu petang selepas zuhur kami gerak pi Pahang...tunggu dak abang habiss kelas kafa dia ... sampai kat kampung pon dah nak dekat pukul 5 petang lebih kurang laaa...
Pagi Ahad tue pepagi kami dah keluaq  nak hunting nasi dagang yang famous tue kat Sungai Puteri....


Ya Allah pepagi pon dah ramai orang.....rasanya ini kali kedua kot akak bagitau dalam blog nie...korang kalau pi Pahang kat Rompin , jangan lupa singgah kat gerai Nasi Dagang Sungai Puteri tau...
Haaaa....lepas makan kami gerak pi pasar minggu pula.....kat sini jual macam macam dari barang basah macam ikan dan sayur sayuran serta ulam ulaman kampong sehinggalah baju bajan dan pelbagai lagi....harga pun masih murah lagi laaa...akak rempat tudung sampai 3 helai 😎😎

Pernah minum tak?
Gambar....tidak banyak yang dicapture...korang tengok je laaaa ...
Ok kita sambung lagi yer ....
Beli pokok ni bawa balik Melaka😘😘



Wednesday, 12 September 2018

Krim Ajaib BC 100

Assalammualaikum Dunia.
Hari ini 2 Muharam 1440 hijrah.Selamat tahun baru semua.
Cikbunga nak kenalkan satu produk yang baik untuk merawat masalah kesihatan....tak payah nak telan-telan....hanya sapu-sapu jew....rasenya dah ramai yang tahu produk ini kot.korang kalau nak boleh wasap Cikbunga okew...hage kasih sayang lagi....dan feee postage gitew 😘😘
Nah ini dia memperkenalkan :-

BC 100 Body Cream

Intense Energie

Buatan Malaysia

Kandungan produk

200ml

Antara kebaikan produk😍😍
Cikbunga malas nak taip

Buat screen shots jew



Banyaknyer kebaikan

Untuk anak anak pon boleh ;)

Nanti kite sambung lagi yer.... untuk kanak kanak pon boleh jugak.
okew  itu jew untuk hari ini , semoga tahun baru akan lebih memberi kita keyakinan dan usaha untuk terus maju ke hadapan disamping menjaga kesihatan yang paling utama ;)
 
hanya untuk urusan jual beli sahaja  : wasap 010-8890789
 
Terima Kasih .
 



Saturday, 8 September 2018

Entry Tertunda : Bulan Ogos 🌹🌹

Assalammualaikum Dunia.

Sebenarnya entry nie dah buat awal tapi lom publish lagiii... korang layan jer lar yer ...nie untuk tatapan cikbunga dimasa kan datang nanti sebagai kenangan -kenangan gitew;)
Nah makan cekelat nie 

Yaaaa..tahuuu....ahaaaa...akak malas dik...nak update pon dah berzaman nie...

Bulan August adalah bulan kegembiraan kerana banyak peristiwa penting  berlaku dalam bulan Ogos ni....hik hik hik...
Tambahan pula temasya sukan Asia sedang berlangsung kat Jakarta dan Palembang kann..semua tak sabar nak tengok atlet Negara beraksi dan menyumbangkan pingat untuk MALAYSIA.
 # sayangimalaysiaku
Ahaaaa...jom layan gambar sat....sempena ulangtahun kelahiran ichaπŸ‘©

Icha turn 9

Bulan nie juga merupakan ulangtahun perkahwinan cik🌹 dan juga untuk Rayyan dan Mr hubby yang sama berkongsi bulan kelahiran di bulan Ogos ini.

Rayyan turn 6

Geng gaduh kat rumah 😍😍


Buat simple je suka suka untuk budak budak nie....diorang kalau tengok kek jew dah senyum lebau🀣🀣

Semoga kakak dan ayin menjadi anak yang solehah dan soleh ....aminnnn




Friday, 7 September 2018

Dataran Klebang Melaka pi Main Air

Assalammualaikum Dunia .

Sebenarnya pi Dataran Klebang pepagi buta, plan nak kayuh basikal , haaaa Mr Hubby carik dia punya sarung tangan (handglove)  tak jumpa -jumpa , maka main roller blade jer ngan skateboard untuk dak Rayyan ;) tue pun memasing dah malas nak keluar kan ... tapi tue laaaa... kesian plak kat budak budak nie ... dah janji ngan depa ... moh laaa kita pi Dataran Klebang ;)

Yaayyy dapat main air

Lepas jer aktiviti roller blade dan skateboard selesai dalam around 10 pagi ... haaa dah lar penat kan ... Nampak plak air ... apalagi main air jer laa kan ...

Bertapa

Budak nie kalau jumpa air ....habislahπŸ™„πŸ™„

Nie pun sama πŸ˜†πŸ˜†

Cantik kan @dataranklebang 

Antara hidupan yang ada di sini

Gurau senda πŸ˜—πŸ˜—

Seronok sakan depa dapat air ... pas tue sibuk tanya bila nak pi mandi kolam ... haaaaa .

Ini adalah sebahagian aktiviti yang  sempat di rakamkan guna handphone jer Samsung 7+ gitew  ;)


Okew tue jew nak bagitau....hari nie Jumaat...korang dah plan ke.. nak pi mana cuti 4 ari nie😎😎
Selamat menyambut Maal Hijrah ,semoga tahun baru ini akan lebih memberi kesihatan, rezeki dan kekayaan untuk kita semua ....dan dipermudah kan segala urusan dunia dan akhirat....

okew ... nanti sambung lagi ...

Thursday, 6 September 2018

Cerita Yang Tertunda : Cuti Hari Merdeka

Assalammualaikum Dunia ;)

Haaaa memang dah seminggu kot cuti merdeka ... Selamat Hari Merdeka yang ke 61 korang .... korang pi mane , cikbunga merayap kat Melaka jer ;)
                                                                    Afamosa outlet 😍😍

Sambil bawa budak budak nie main roller blade kat Dataran Klebang , dan juga

                                                                  dak Abang ;)

Rayyan yang ohsem


                                                             @dataran klebang

menjelajahi Afamosa Outlet yang ohsem tue ;) boleh katakana sebulan sekali mesti cikbunga datangg sini;)

Tengok tue betapa gumbira makan aiskrim🍦
 
"kak jom kite mandi"πŸ˜†πŸ˜†

ada tarikan graviti kot ;)

Plan nak balik kampung , tapi tue, laaa cuti campur Sabtu Ahad  baru 3 hari , nanti kesian kat Mr hubby nak drive dari Johor-Melaka- Pahang -Melaka -Johor ... so kita pending dulu laaa yer ...

Budak budak nie sibuk jew nak berendam ... iya lahhh sekarang kan musim panas kan ... masyaAllah , semua hotel penuh dik non , mmmm tak perlar, lain kali kita pi yer ... dok kat umah jer sambil layan movie ;) sesekali kita tengok movie kat rumah ;)  bukan seseklai , selalu lah katakan...

korang tengok "Hantu Kak Limah "tak😁😁

time x der orang boleh lar πŸ˜…πŸ˜…

Korang layan jew ehhhh picture yang ade dalam handphone cikbunga ;) korang ada cadangan tak , cikbunga nak beli kamera yang picture nya cantik gitew ;)


okew nanti sambung balik yer okew .... next week cuti Hari Yang Dipertuan Agong  plak .... sambung ngan Awal Muharam ... salam Maal Hijrah dari cikbunga ;)

korang selamat bercuti yer ;)