Followers

Tuesday, 31 March 2020

Jeruk Madu Pak Ali @penang

Assalammualaikum Dunia.

Jom ler kita carik jeruk๐Ÿ˜†

Sempat ko main phone yer๐Ÿ‘†

Semua orang kalau pi Penang mesti akan beli jeruk... Betui tak? Cikbunga pon borong jeruk. Almost ly semua nak carik jeruk madu Pak Ali ๐Ÿค“๐Ÿค“


Pintu masuk jeruk madu Pak Ali

Pilih lah yang mana berkenan ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Memang pon jeruk Pak Ali bila makan ianya tak akan menganggu sistem pernafasan.


Ramai orang kan... Nie street jew akan jumpa kedai jeruk madu pak Ali. 

Jeruk Tempayan๐Ÿ‘†


Ade dulu cikbunga pernah beli jeruk ... Ya Allah... Sakit tekak dan susah nak bernafas.

Tue yang pobia sikit bila makan jeruk ๐Ÿ˜…

View Penang waktu malam

So nice ๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

Look the picture and smile๐Ÿ˜Š

Lepas borong jeruk, kita pi borong coklat plak ๐Ÿซ๐Ÿซ

Next entry ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

#days 14 lock down ๐Ÿ”










Monday, 30 March 2020

Roti Bakar Yang Popular Kat Penang Dan Misi Cuci Mata

Assalammualaikum Dunia.

Hari ke 13 Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ

Pagi pagi kalau kat Penang korang bolehlah cuba sarapan Roti Bakaq ๐Ÿž๐Ÿž


Jom pi cuci cuci mata๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ


I'm here๐Ÿค“๐Ÿค“

Kedai nyer hanya berada di tepi jalan sahaja dan kalau korang perhatikan kebanyakan gerai makan memang ada di tepi tepi jalan... Lebih santai dan rasa macam zaman dulu dulu๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Roti Bakaq 

Ade teloq separuh masak
Cikbunga tak pandai makan roti bakaq ngan teloq separuh masak.... Korang try ler๐Ÿ‘†

Jom tengok keenakan roti bakaq yang dibakaq menggunakan dapoq kayu๐Ÿ˜ƒ

Lepas makan roti bakaq, jom pi jalan  carik ole ole nak bawa balik Melaka๐ŸŒน

Balai polis๐Ÿš”

Deretan kedai๐Ÿ’ธ๐Ÿ’ธ

Jeruk pon ado

Kesukaan anak anak

Tengok tue๐Ÿ™„


Sebelum  shopping ๐Ÿ›’Jom cuci cuci mata ngan wallet jugak๐Ÿ˜…

Nie popular nie๐Ÿ˜†

Apa yang cikbunga borong kat sini๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜
Nanti kita sambung yer๐Ÿค—๐Ÿค—

P/s:Nie masuk minggu ketiga Perintah Kawalan Pergerakan kat Malaysia ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ


Sunday, 29 March 2020

Penang Street Art ๐ŸŽจ๐ŸŽจ

Assalammualaikum Dunia.

Huhuuu... Hari ke 12 dok rumah ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Street Art yang popular

Ayin 

Mari ler tengok gambau yang cikbunga ambik semasa pi Penang Street Art. Kalau korang nak pi sini pergi waktu malam untuk mengelakkan panas dan kesesakan waktu siang kan.

Model tetap


Candid ๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

Muka ngantuk


Lagi pun๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
malam tak der sape nak rebut rebut ambik gambau ๐Ÿ˜
Haaaa ambik lah banyak mana pon tak der sape nak marah baq hang ๐Ÿ˜˜

Dulang nie pon leh buat deko

Kat umah mak kita bersusun kat stor

Local Taurist 

Untuk kenangan๐Ÿ‘†

Cikbunga disamping bunga๐ŸŒน๐ŸŒน

Sekarang nie banyak dah tempat tempat cam gini kan... Sebab dah jadi trend.... Dari dibiar terbiaq tak tentu hala....lebih baik buat lukisan yang cecantik ๐ŸŽจ๐ŸŽจ

Sini pon boleh ๐ŸŽญ๐ŸŽญ

Street Art Penang

Selamat beristirehat yer kengkawan semua๐ŸŒน๐ŸŒน
#stayathome 




Saturday, 28 March 2020

Pasar Malam Batu Feringgi Penang Dan Makan Nasi Kandaq

Assalammualaikum Dunia.
Yer... Ada nie haaa dok kat rumah tengah tadah air๐Ÿ˜๐Ÿ˜.

Batu Feringgi Penang 

Deretan kedai sepanjang jalan

Melaka still lagi kena catu dik non... On off air.. Tak tau laaa sampai bila... Harap sebelum Ramadhan semua ini berakhir aminnn๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ

Jom sambung citer pi Penang ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š
Okew sebab Batu Feringgi popular ngan pantai nyer yang menjadi tumpuan para pelancong terutama dari luar negara... Sepanjang jalan ada pasar malam..


Jom tengok apa ade kat sini๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

Jalan jalan jew wakkk๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Mmm kena sesiap jaga stamina tau jalan... Sapa sapa yang tak kuat jalan tue tak yah pi... Dah laa sesak ngan orang... Kena jalan lagi..... Baik tengok dalam kereta jew ler... Pusing pusing ngan keta.... Sapa sapa yang suka jalan tue.... Boleh jew turun dan jalan lah sepuas nyer๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Jalan lagi๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Kedai kraftangan

Apa ada kat sini๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž macam macam jualan dari pakaian, kraftangan, cenderahati dan pelbagai barangan hiasan yang menarik... Kalao jumpa topi korang patut beli kalo nak naik Bukit Bendera...
Cikbunga tak beli topi pon... Adeiii nyesalll wakk.

Jom tengok gambau sambil menikmati pandangan malam okew.

Lepas penat berjalam moh kita makan lagi... Hahaaa terbaikk๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Okew dah penat jalan kita makan duluu

Nasi kandaq satuuuu

Yummy memang sodapp yaaa amatt๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Nie laa kedai nyer

Tengok tue q panjang bai๐Ÿ™„

Okew... Kemana lepas tue... Tungguuu next entry ๐ŸŒน๐ŸŒน
#days 11
#stayathome 




Friday, 27 March 2020

Penang Avatar Secret Garden yang memukau ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Assalammualaikum Dunia.

Yer... Lepas balik makan laksa dan kemas semua barangan... Bersihkan badan dan solat jamak sekali sebab nak keluar kan... Yer... Nak tengok avatar yang popular kat Penang dan juga pi pasar malam dekat Batu Feringgi๐Ÿ˜

Cikbunga depan pintu masuk avatar

Satu kali lagiiii๐ŸŒน๐ŸŒน


Suasana malam yang memukau kita pekena makan nasi kandaq laaa.... Lalu juga kat Padang Kota... Mak ko... Penuh ngan orang... Bersusun... Kita pi makan tak tempat lain laaa...sedapp jew๐Ÿ‘

Inilah dia avatar tue 

Cantik kan lampu ๐Ÿ‘†


Lepas makan cikbunga pi panjat bukit.... Haaaa jangan tak caya... Avatar tue atas bukit dengan limpahan lampu neon yang bewarna warni๐ŸŒน๐ŸŒน





Antara limpahan lampu neon yang memukau๐Ÿ˜


Saksikan picture yang telah diambik menggunakan Huawei p20 pro๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜



Suka tak? Masuk free jew๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

Kat mana nie.. 
Penang Avatar Secret Garden 
336 Jalan Tokong 
Thai Pak Koong, Tanjong Tokong 11200 Tanjung Bungah Pulau Pinang

Masuk adalah Percuma ๐Ÿ˜๐Ÿ˜



Thursday, 26 March 2020

Pekena Laksa Penang Lepas Touch Down ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Assalammualaikum Dunia.

Meh cikbunga nak sambung Cerita pi Penang... Benda pertama teringin sesangat nak makan adalah laksa Penang ๐Ÿœ

Alhamdulillah selamat mendarat kat Bayan Lepas ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Nie lah Penang Airport International 

Sepanjang cikbunga kat Penang... Cikbunga tidak sewa kereta sebab adik ipaq cikbunga memang dok sane kan... Sooo cerita nyer...apalagi dia ler yang jadi pemandu pelancong sepanjang cikbunga berada di Penang๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Laksa Penang 

Ayin memang hantu laksa๐Ÿ‘†

Laksa laksa 

Cendol 

Dak abang bawa ABC 

So tempat pertama dia bawa kita orang... Kat pantai "Ombak Damai" tempat nie boleh makan dan tengok ombak haaa gitew๐ŸŒน๐ŸŒน

Tapi jauh sikit laa dari airport.... Sepanjang laluan tue korang akan jumpa laksa popular macam "laksa tempurung"... Cikbunga tak singgah pon... Lalu jew sebab nak pi "ombak damai".

Ombak Damai Penang Malaysia ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ

Jom begambau

Macam tak pernah pi laut๐Ÿ™„ 

Jom tengok gok gambau๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Selain laksa, terdapat hidangan lain seperti kuteau goreng dan jugak Western food serta aneka air... Kena layan diri yer... Order bayar dan tunggu depa panggil ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Riang ria jumpa laut๐Ÿ˜Ž

On the way nak balik terjumpa aeroplane nak mendarat✈️

Nie kat tepi jalan jew nie... Apalagi kita pon stop and take picture. 


tempat nie menjadi tumpuan para pengunjung dari dalam dan luar negara๐Ÿ‘๐Ÿ‘maybe sebab ada laut kot... Lepas makan terus bedebus dalam laut atau jalan jalan di gigi air sambil mengambil angin laut๐Ÿ˜

Ombak Damai dikelilingi pokok ketapang yer kengkawan๐Ÿ™„

P/s:#stayathome days 9

Wednesday, 25 March 2020

Fly to Penang with Air Asia March 2020

Assalammualaikum Dunia.

Alhamdulillah dah selamat pon touch down Penang pergi dan balik with Air Asia ✈️✈️

Before naik flights jom ler kita makan kat cafe #airport

Melaka International Airport ✈️

Cuti persekolahan awal bulan 3... Yer sebelum "lock down" di istiharkan untuk seluruh negara.

Urusan check in and baggage 

Line up for immigration procedure 

Hello Penang  I'm coming

123 smile ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ


Well, cikbunga nak simpan kenangan pi Penang kat sini๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Let's look the picture already taken by my Huawei p20 pro๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Jom ler kita naik kapal ✈️

Bye bye Melaka... Will miss asam pedas
 hahaaa๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ


Cikbunga naik flight from Melaka jer๐Ÿ˜๐Ÿ˜
Jom tengok gambau sat๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Terdapat juga malindo air

7 Hari seminggu fly to Penang 
Haaa gitewww from Melaka๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Okew nanti cikbunga sambung apa yang kita orang carik lepas jew selamat mendarat kat Penang ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜