Followers

Friday, 16 August 2019

Pungguk Rindukan Bulan๐Ÿฆ‰๐ŸŒ‘

Assalammualaikum Dunia.

Haaa... Pernah dengar tak peribahasa Melayu nie๐Ÿค—๐Ÿค—

Haaa... Orang dulu kala memang pandai bermain dengan bahasa dan bahasa nya memang indah serta menusuk jiwa.... Begitu juga dengan gaya lenggok penyampaian dan irama bahasa yang dituturkan.

Sungguh indah rupamu bulan

Setiap malam dirindui pungguk

Pungguk tue ape?
Kalau tak silap pungguk tue burung hantu๐Ÿฆ‰๐Ÿฆ‰... Patut laa burung hantu tak tidur malam kannn... Dok merenung bulan nun jauh dilangit๐Ÿฆ‰

Apa kena mengena nak entry pasai burung hantu kan.... Yang betul yer nak tunjuk gambau bulan yang di ambik malam tadi ๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Marilah kita lihat sama-sama yer๐ŸŒน๐ŸŒน

Kalau Korang suka membaca... Pasti akan terbaca Cerita rakyat bagaimana pungguk Rindukan Bulan...

Nampak tak macam sepohon pokok merimbun


Kalau diperhatikan betul betul picture bulan tu kan... Korang akan perasan macam ada sepohon pokok dalam  bulan tue๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Di bawah pokok tue laaa kekasih pungguk duduk... Menunggu pungguk datang memujuk nyer ๐Ÿฆ‰๐Ÿฆ‰

OK bye. ๐Ÿฆ‰๐Ÿฆ‰๐ŸŒ‘๐ŸŒ‘

P/s: Cerita rakyat jelata๐Ÿฆ‰๐ŸŒ‘






Wednesday, 14 August 2019

RESEPI KEK BATIK CIKEPAL

Assalammualaikum Dunia .

Yaaa entry masakan datang lagiii.... kali nie kita sekodeng blog CikEpal yang famous deamous tue ... best nyer jadi cam blogger cikepal ... dah jadi OKB , moga kita semua pun boleh jadi seperti dia ;)

Kek batik in the house ๐Ÿก

Tengok tepi plak ๐Ÿ˜Š


Okew , sebab tengok barang kat rumah nie macam ngam-ngam jer nak buat kek batik , jom ler kita celup resepi CikEpal . 

Okew jom sekodeng barang-barang untuk buat kek batik : (copy and paste ayat cikepal)
  • 1 paket milo  (yang paling kecik tau)
  • 1 paket biskut marie (dipatah-patah dan karate kan kepada 4 bahagian)
  • 1 ketul butter 250g (yg saiz kecik, kalau beli saiz besar 500g tu bahagi lah dua)
  • 1 sudu besar esen vanilla (saja nak bagi wangi)
  • 1/2 tin susu pekat manis (kalau tak kuat manis letak suku je lah , kalau kuat sangat manis boleh lah tuang satu tin tu terus tapi tak digalakkan lah eh, kencing manis karang makan sebab terlampau manis )   

Ni dalam bekas kecil

Yummy

Zoom sikit 


Caranya nyer adalah ,  

Masukkan seketul butter, sepeket milo kecik tu (habiskan je terus)  dengan susu di dalam kuali/periuk anda. Dan kacau laju-laju. Kacau je, jangan bagi dia berketul ok . Sebab menda alah nie senang sangat nak berketul. So memang kena kacau laju-laju macam kipas dekat syiling pasang nombor 4 (ok dah cukup kelajuan tu)

Pastu kalau dah tengok dia macam blup blup blup buih mengelegak tue, masukkan biskut marie . Kacau biskut tu bagi semua body body biskut tu dimandikan coklat. Tutup api. 

Amaran : jangan kacau lama sangat atas api, karang dia lembik pulak . 

Masuk kan dalam loyang , pastu tekap kan permukaan kek batik tu guna sudu , kasi mampatkan kek tu dan bagi semua biskut tu mendapat tempat dan ruang yang hak dan saksama .

Masuk dalam peti sejuk semlamam ;)

Rujukan :CIKEPAL

Dah boleh makan๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜


Ok bye tue jer nak letak resepi sini , bila nak  makan boleh bukak blog untuk tengok resepi :

Friday, 9 August 2019

Kenal Pasti 10 Bandaraya Termahal Dunia

Assalammualaikum Dunia.

Kalau lah diberi peluang kan... Semua orang nak hidup senang dan kaya raya...tiap tiap tahun buat umrah... Bersedekah sana sini dan buat kerja kerja amal tanpa Sapa pon tahu pendermanya kan๐ŸŒน๐ŸŒน

Ya Allah di hari Jumaat yang mulia lagi barakah nie... Kau luaskan kan lah rezeki ku ke serata dunia.... Rezeki yang aku tak sangka-sangka seperti hujan yang turun dari langitMu di diseluruh muka bumi ini Ya Allah yang mengalir sehingga menjadi lautan yang tidak pernah kering๐Ÿคฒaminnnn..

Jom tengok 10 Bandaraya yang Termahal... Mengikut senarai๐ŸŒน๐ŸŒน

  1. Singapore 
  2. Paris 
  3. Hongkong 
  4. Zurich 
  5. Geneva 
  6. Osaka
  7. Seoul
  8. Copenhagen
  9. New York 
  10. Los Angeles
๐ŸŒน๐ŸŒนAmbik kat blog irfan khairi๐ŸŒน๐ŸŒน

MasyaAllah sungguh berjaya anak Malaysia nie ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ

Cikbunga pon nak jugak๐Ÿค—๐Ÿค—

Lawatan Ke Kedai Haiwan ๐Ÿˆ๐ŸฆŽ๐Ÿข๐Ÿ ๐ŸŸ

Assalammualaikum Dunia.

Nie tak tahukah lawatan yang ke berapa tah๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Marilah menjamu mata melihat kecomelan Haiwan Haiwan yang ada ๐Ÿˆ๐ŸŸ๐Ÿ ๐ŸฆŽ๐Ÿข

Deretan Haiwan ๐Ÿข๐ŸŸ๐Ÿ ๐Ÿฑ

Ni anak katak laa๐Ÿธ

Selalu nya semua haiwan pon depa suka... Laa nie tengah dok  berzikir suh belikan iguana.... Haaaa ko tunggu lah bila kita ade rumah baru yer๐Ÿก baru cikbunga bertimbangkan ๐Ÿฑ๐Ÿฑ


Hai iguana 

Tunggu rumah baru yer ๐Ÿก


Picture dari sisi lain plak๐Ÿค—๐Ÿค—

Tunggu makanan sampai... ๐ŸŒน๐ŸŒน

 Nie depa tangkap gambaq ๐Ÿฑ

Tue je nak citer ๐ŸŒน๐ŸŒน

P/s:Esok 9 Zulhijjah 1440 masihi.... Disunatkan berpuasa sunat Hari Arafah๐ŸŒน 

selamat berpuasa dan selamat menyambut Hari Raya Korban @Aidiladha.
๐ŸŒน๐ŸŒน





Wednesday, 7 August 2019

Pi Mahkota Parade Nak Carik Jam Tercarik Benda Lain

Assalammualaikum Dunia.

Singgah coconut shake dulu๐Ÿฅค๐Ÿฅค

Yummy๐Ÿฅค

Tujuan asal cikbunga nak carik jam.... Hahaaa a... Sebab banyak nau benda yang dapat mengalih perhatian... Terbeli lah benda lain... ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Kakak nie berat laaa ๐Ÿšฒ

Biasa tue... Carik lain... Beli lain... ๐Ÿค—๐Ÿค—
Nak type pon malas... Korang tengok gambau jer yer ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

Duta tetap ice-cream 

Rehat jap๐ŸŒน๐ŸŒน

Pi giant plak


Carik derian plak

Itu lah antara aktivi yang cikbunga buat  minggu lepas๐ŸŒน๐ŸŒน


Tuesday, 6 August 2019

Dari Bekok ke Rompin Pahang

Assalammualaikum Dunia.

Makan ice-cream dulu ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

Pernah Cuba tak ๐Ÿฆ๐Ÿฆ

Nie milo yer

Sempena cuti pertabalan Yang Di Pertuan Agung yang ke-16 minggu lepas... Cikbunga pon ambik cuti sambung๐ŸŒน๐ŸŒน

Pi Endau sat

Mersing sekali๐ŸŒน๐ŸŒน

Yayyy pi Bekok dan balik kampung. Sajalah jengok orang tua since last balik masa raya kan๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

Ni laaa pekerjaan 2 begadik ni

Sib baik tak mati anak kucing tue๐Ÿˆ๐Ÿˆ

๐Ÿˆ๐Ÿˆ

Budak budak semua sukalah sebab depa pon extand cuti kan... ๐Ÿ˜ Marilah ye tengok sekitar view yang sempat di capture oleh cikbunga ๐ŸŒน๐ŸŒน

Tempat favourite sarapan ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

Nampak tak ๐Ÿฆ

Hari tue punya lah ramai rider buat konvoi๐Ÿ›ต

Balik kampung memang seronok dan Selepas balik kampung part tak best nak mengemas kain baju๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ. 

Monday, 5 August 2019

Cerita Air Terjun Sg. Bantang Bekok Labis Johor

Assalammualaikum Dunia.

Korang pernah dengar nama Bekok? Kalau tak pernah dengar sila Google yer... Terletak di daerah Labis Negeri Johor. Selamat Datang Ke Bekok๐ŸŒน๐ŸŒน

Saya dah sampai Bekok๐Ÿ˜€

Hutan Lipur yang terpelihara ๐ŸŒณ๐ŸŒฒ๐ŸŒด

Best ke pi sana.. Dalam perjalanan tue... Best jugak laaa sebab semua jalan berturap jer.. Sebenaq nyer pi Bekok sebab menjenguk rumah adik ipar yang baru posting kat situ๐ŸŒน๐ŸŒน

Pintu gerbang 

Sila baca yer๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

Yang nie juga baca tau ๐Ÿ˜š๐Ÿ˜š

Kebun-kebun serta dusun-dusun banyak terdapat di Kawasan Bekok... Yang penting raja buah... Banyak ko.... Durian... Durian... Durian.

2 ketul budak tak sabau nak bedebush

Damai yer

Antara View yang terdapat di waterfall

Ikan pon banyak jer berenang sesuka hati

Pergi sekejap jer... Overnight dan pagi tue pi gegau air terjun Sungai Bantang Bekok.
Itu lah tujuan asal cikbunga kesana... Waterfall... Waterfall..๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

๐Ÿค—๐Ÿค—

Jom bedebush

Cantik kan๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

Jom tengok gambau sambil cikbunga menceceh๐Ÿค—๐Ÿค—

Keseluruhan... Tempat best... Walau ko kata jauh dari Bandar kan... Pekan dekat jer... So jangan takut kalau tak dapat makan...kedai kedai pon banyak..

Sesekali mendengar usikan Angin dan deruan air terjun amat mendamaikan hati dan fikiran... Unggas Unggas berbisik menyatakan keindahan alam ciptaan Allah tanpa batasNya. ๐ŸŒน๐ŸŒน

Nak pergi waterfall? Silalah ke Bekok...

Friday, 26 July 2019

Doa Meminta Petunjuk

Assalammualaikum Dunia.

Salam Jumaat yang indah yang penuh kebaikan ๐ŸŒน๐ŸŒน

Di ambil kat cik Google ๐ŸŒน๐ŸŒน

Semoga kita sentiasa di berikan petunjuk olehNya. 

Sekadar hiasan dunia๐ŸŒน๐ŸŒน