Followers

Tuesday, 25 June 2019

Cerita Taman Buaya Di telok Sengat

Assalammualaikum Dunia.

Buaya yang sambut kedatangan kami🐊🐊

Sign board Crocodile Farm 

Pintu masuk Taman Buaya

Korang... dekat Telok Sengat terdapat Taman  buaya yang terbesar di Malaysia... 🐊🐊
Banyak buaya yang berusia dari kecik sehinggalah ratusan tahun... Sampai seratus lebih usia sang bedal🐊🐊



Kawasan yang berbumbung untuk pengunjung berjalan kaki sambil melihat buaya🐊🐊

Disini juga dijadikan tempat pembiakan buaya dan juga sebagai tempat penyelidikan 🐊🐊

Korang memang patut kena pergi dan tengok sendiri buaya-buaya nie... dan merasai sendiri pengalaman melihat secara dekat dengan sang bedal dan yang paling penting tempat dan kawasan buaya ini tidak berbau busuk seperti kebanyakan taman buaya dan zoo yang sedia ada😁😁

antara view yang dapat di lihat



Sang bedal beristirehat

Sib baik batu... kalau betui... tak cukup tanah nak larik

Okew jom tengok picture sang bedal dan Kawasan kediamannya😃😃
Budak 3 begadik nie suka lah sebab depa kan pencinta haiwan 😆😆 kalau boleh semua haiwan depa nak bela... kecuali haiwan yang mendatangkan penyakit dan wabak.

Bersenang lenang si bedal nie🐊🐊

Comei tak 🐊

Aksi dak Rayyan

Lama juga kita orang kat dalam Taman Buaya Telok Sengat... dan sebagai bonus kita orang dapat berjumpa dengan Ratu  Buaya aka owner the crocodile Farm. Secara kebetulan jer 🌹🌹

Ye..... Mestilah ada sambungan yer... Nanti cikbunga story pasal Ratu Buaya dan Kisah Sang Ratu Dan buaya🐊🐊.

P/s: bayaran masuk untuk  Crocodile Farm Telok Sengat nie:

Dewasa : RM 8
Kanak-kanak :RM 4

Alamat : JALAN SEMBILANG, TELOK SENGAT, 81900 KOTA TINGGI JOHOR

MASA : 9 PAGI - 6 PETANG
TEL : 07-895 5220


Monday, 24 June 2019

Ambil Angin Laut Ditelok Sengat Johor

Assalammualaikum Dunia.

Yb melawat kawasan🌹🌹

Telok Sengat... Cikbunga pon baru dengar nama nyer dik non😁😁
Kawasan Laut memang best weiii...

Telok Sengat Johor



Mariah kita bergambau😁😁

Cikbunga pon membesar di Kawasan laut... Ohhh rindu nyer nak kutip siput, kulit kerang, melukis diatas pasir dan mandi manda di laut.Hebat sungguh zaman kekanak🌹🌹


Tiga ketul budak

Pinjam sat bot yer🌹🌹

Peace yo

Nostalgia sangat nie... Okew jom tengok foto yang ada.

Memukau pandangan😍😍

Solat dulu yer🌹🌹

Nanti sambung citer cikbunga tengok buaya🐊🐊


Friday, 21 June 2019

Raya Ketiga Kami Ke Negeri Johor

Assalammualaikum Dunia.


 Okew kita posing dulu🤗🤗

Sebab tengok gambau banyak nau dalam handphone kan... Meh lah cikbunga kemas dan buat entry 🌹🌹

Okew dah sampai sempadan😀


Siapa tahu nama jambatan nie


Nie pon cikbunga ambik gambau🙄

Oleh sebab encik hubby keje pada hari raya ke tiga , maka cikbunga dan anak anak bunga pon mengambil peluang untuk melancong ( haaa ayat kooo ) ke negeri Johor dan juga berhari raya di sana ;)

Sampai jer bilik tukau baju🏊‍♂️🏊‍♀️

Aktiviti riang gumbira di hari raya


Ini lah pekerjaan 3 begadik nie

budak budak nie biasa laaa nak berendam jer keje nyer ... dah musim raya nie hujan sepanjang perayaan .. tak pon langit mendung dan udara sejuk sejuk gitew . ...bebudak nie ... memang kental dok berendam dalam ayaq ;)

Sambil -sambil encik hubby keje kan , sambil -sambil cikbunga meneroka Tanah Jajahan Negeri Johor Darul Takzim ... nie pon pelancongan mengejut katanya ;) iyelah musim-musim perayaan nie memang cam gitew ler semua nya mengejut asal kan boleh jer kan ... cikbunga okew jer ..

Kakak jump adik jump😁😁



Pandangan waktu malam🌹🌹

sambil-sambil tue korang tengoklah gambau yang dapat dirakamkan oleh cikbunga sebagai kenangan semasa berada di negeri Johor ;)

Bunga kebangsaan 

Macam unik jer sebab tue ambik gambau


Jjcm kat Johor tak sempat lah wak ... kita makan apa yang ada depan mata jer ;) nanti nak kena repeat lagi ... InsyaAllah semoga diberi peluang untuk datang ke negeri Johor lagi yer ..

Nanti kita sambung citer lagi🤗🤗



Tuesday, 18 June 2019

Cerita Sebelum Raya Part 2

Assalammualaikum Dunia.

Jom masuk 

Meh sambung Cerita semalam yer... Lepas beramah mesra ngan kawan lama dan ambil gambau serta chit chat... sebab dia pon dah nak balik... So cikbunga sambung shopping😘😘

Tengoklah 3 begadik nie posing

Yang sebetul nyer nak beli seluar jer... 🤗🤗Sekali encik hubby belanja bag plak☺️☺️
Ok tengok picture dulu yer... Yang tue nanti akan ada entry khas gitew😍😍

Jom masuk butik Love Lux dan kita posing sakan dulu yer..


Suasana dalam outlets Love Lux

Buat macam rumah sendiri🌹🌹

Tengok - tengok dulu🤗

Duduk dulu fikir apa nak beli yer 

Inilah yang di cari nyer 🌹🌹

Kalau rajin cikbunga akan buat entry khas pasal bag yang ditaja oleh encik hubby😘😘






Thursday, 13 June 2019

Cerita Sebelum Raya Part 1

Assalammualaikum Dunia .

Ok , korang dah baca citer cikbunga beraya di Melaka kan ,,,meh nie kronologi raya kami di Melaka ;)

Haaa kantoi tak puasa

Seminggu sebelum takbir bergema di angkasa ...cikbunga dan anak anak bunga serta bapak bunga telah membeli belah dengan jayanya ;) terima kasih kepada bapak bunga  yang sudi menaja dan mengeluarkan wang ringgit untuk cikbunga dan anak anak bunga ;)

Tawaran menarik kan 😁😁

Hasil merayau kat Afamosa Outlet🌹🌹

Tak mo celoteh banyak jom ikut cikbunga  ... tempat biasa kita orang pi ... mana lagi kalau bukan Afamosa Outlet yang terletak di Alor Gajah tue... okew jom shopping ;)

Posing kat sini jap

Sini pun boleh laaa

Memandangkan hari kejadian adalah dibulan Ramadhan ... maka cikbunga telah merebus ketupat segera dan buat rendang ayam sebagai ifftar kat sana nanti ... faham faham jer lah ...time-time nie memang kedai semua akan penuh .. pengsan nak tunggu deq non... kita bawa dari rumah jer lah ...

Acah Acah shopping

Meh tengok antara barangan yang cikbunga dah tergoda ;)
Tak sangka boleh jumpa kawan zaman sekolah dulu , lepas jer ifftar nak sambung shopping balik ...cikbunga terjumpa classmate masa sekolah menengah dahulu ....huhuhhh lama giler kot dah lama tak  jumpa ... jumpa pun masa dia kahwin ... la nie anak dah 5 orang ...

Kawan sekolah🌹🌹

alhamdulillah ;) ok shima rindu sama kamu

Dah penat... Makan aiskrim plak

Nanti cikbunga sambung entry lagiyer... Nie pon rasa dah panjang lebau nie🌹🌹.