Followers

Friday, 31 December 2021

Hari Ini Hari Terakhir 2021

Assalammualaikum Dunia.

Hari ini 31 December 2021...oooo dah habis tahun 2021...

Welcom 2022 bye bye 2021

Alhamdulillah tahun nie dapat buat majlis khatam Al-Quran untuk anakanda๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ

Banyak cerita suka duka yang dibawa tahun 2021... Walau banyak duka, namun kita bersyukur kerana masih ada di sini ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ

Untuk kengkawan blogger thanks tau sebab selalu support each others dan harapan agar tahun 2022 akan ada sinar yang menanti kita semua.... Hehee lebih gajin update blog๐Ÿค—๐Ÿค—

Tahun 2021 sangat mencabar, sebab kita dok rumah pkp dan pdpr untuk anak anak dan juga pertama kali UPKK dibuat secara atas talian dan pertama kali digabungkan untuk tahun 5 da 6 ambik UPKK tahun 2021... 

 Sangat mencabar bagi para pendidik... Terima kasih tak terhingga untuk para pendidik semua... Jasa mu dikenang sepanjang hayat๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ

Jangan lupa datang Melaka ๐Ÿ‘†

Melaka Historical City 

Melaka ada dinosaur tau๐Ÿ‘†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

Allahu dengan bencana alam yang berlaku sana sini, pergelutan politik, dalam sejarah lah juga sebab tukau PM sebanyak 3 kali๐Ÿค“

Apa pun diharapkan agar tahun 2022 kita akan terus cemerlang untuk bangsa, agama dan negara yang tercinta. 

P/s: walau pun sedih Malaysia tak masuk final Piala Suzuki AFF, cikbunga still suka tengok bola sepak๐ŸŒน๐ŸŒน๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Tuesday, 28 December 2021

Merayau Kat GM Plaza Klang

Assalammualaikum Dunia.

Kita tutup citer mandi manda๐Ÿค—๐Ÿค— Our journey pun bergerak ke Klang sebab nak pi GM Plaza๐ŸŒน๐ŸŒน

Deretan kedai yang masih dibuka 


Kedai mainan

Rasa nyer nie pergi last day sebelum balik Melaka๐Ÿ˜Ž

Besar la GM Plaza nie, tapi kan banyak kedai atau stokis nya masih tutup, yer lar masih covid lagi kan...

Walau pun kau kata banyak kedai tutup, pelanggan memang tak putus putus datang ko๐Ÿ˜ ramai giler orang pi GM Plaza ๐Ÿค 


Banyak kedai masih  tutup lagiii ๐Ÿ‘†


Posing sini๐Ÿค“๐Ÿค“๐Ÿค“

Cikbunga rembat apa kat sana๐Ÿค“ kat sana banyak mainan, beli lar juga sebab dah sampai kan... Bukan nya selalu pi GM Plaza ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
... Rembat lah juga baju ngan seluar๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Masa nak turun nampak coklat... Rembat coklat juga๐Ÿค“๐Ÿค“ cikbunga tak sempat pun nak merayau satu Gm Plaza... Pi mana yang nampak jew๐ŸŒน

Ni dak Rayyan punya๐Ÿ‘†

Tambah collection kata nyer

Suka nau ngan benda alah ni

Gambau pun ambik tak banyak... Boleh lah untuk tinggal kan jejak pernah sampai kat sini๐Ÿค“๐Ÿค“

Staysafe frens ๐ŸŒน๐ŸŒน

Monday, 27 December 2021

Mandi manda Di Bangi

Assalammualaikum Dunia.

Jom sambung kisah cikbunga pi Bangi ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Aktiviti tak banyak sangat, oleh kerana kat tempat yang cikbunga stayed tue ada kolam, maka anak anak bunga bergumbira sakan mandi manda. 

Aktiviti di air

Lama dah tak berendam ๐Ÿค“

Cuba asah skill dulu๐Ÿ‘†


Masa ni tak der orang... Acah acah private githew๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Memang tak leh bincang tau kalau depa dah masuk kolam, tunggu jew sampai depa tak mo mandi lagi...biasanya tungga mak bunga perhambat suh naik sebab mula swmu dah kecut dan gigil๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

Pagi bedebus sekali, petang sekali... Adeiiii... 

๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Dah nak start hujan masa nie


Ni nak buat jumping ๐Ÿ‘†

Ada satu petang tue, sib baik hujan kalau tak memang depa mandi jew... 

Itu pun bukan hujan biasa tau, hujan siap angin kencang dan juga petir... Memang ler kena naik ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Tengok tak der orang๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Masih dalam kolam๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†


Mandi manda 

                         Tengok View kolam

Rasa nyer ini aktiviti mandi manda kolam yang pertama sejak negara dilanda covid tahun 2001...sebab itulah mandi sampai kecut๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

Malas nak taip pepanjang... Korang tengok gambau jew ๐Ÿ˜Ž

P/s:sekarang masih lagi hujan dan kawasan yang dinaiki air stayed safe and take care๐ŸŒน๐ŸŒน


Friday, 24 December 2021

Tasik Putrajaya Di waktu Malam

Assalammualaikum Dunia.

 Cikbunga nak sambung citer pi Putrajaya ๐Ÿ˜˜
Kalau pi siang mesti panas.... Dulu pernah pergi masa mula mula Putrajaya dibuka ๐ŸŒน๐ŸŒน

Tasik Putrajaya 

Background yang awesome 

Ambik gambau budak 2 orang ni๐Ÿ‘†


Masa, tue pergi waktu siang...panas.bai...masa.ni dapat pergi waktu malam... Suasana sejuk githew๐ŸŒน

Nampak lar ada ikan berenang renang kat dalam tasik tue...

Sekitar tasik

Seketul dak akak

Acah acah candid githew 

Ok dah jom pi tempat lain plak



Gelap ni๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†



Malam di Tasik Putrajaya 


Memang meriah Putrajaya diwaktu malam, sebab ramai warga nyer beriadah seperti jogging, berbasikal dan macam macam lagi... Orang luar yang datang pun ramai juga๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Beli apa... Tak der... Beli apa pun.. Saja naka tengok Putrajaya waktu malam... ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

P/s: citer nie masa cuti Deepavali hari tue...

๐ŸŒนJangan lupa bantu rakan rakan kita yang terkesan dengan bencana banjir ๐ŸŒน

Thursday, 23 December 2021

Putrajaya Aku Datang๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Assalammualaikum Dunia.

Oleh kerana Bandar Bangi berhampiran dengan Putrajaya, maka cikbunga serta ahli ahli keluarga bunga semua telah berkunjung ke Putrajaya ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Putrajaya waktu malam

Tengok ni juga

Nie bangunan kehakiman

Bunga ngan anak anak bunga ๐ŸŒน๐ŸŒน

Perjalanan adalah diwaktu malam dan view pun amat memukau pandangan dengan limpahan lampu lampu neon yang bewarna warni serta menjadi tempat riadah bagi penduduk setempat dengan pelbagai aktiviti dilakukan di sekitar Putrajaya ๐Ÿ‘

Nampak tak๐Ÿ‘†

Nak ambik view penuh sebenar nyer ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Dak abang ngan dak ate


Selpi satu kali

Cikbunga tumpang sekaki lar juga ambil angin Putrajaya yang sepoi sepoi dimalam hari๐Ÿค“๐Ÿค“

Nampak lar juga ada macam orang jual like pasar malam,. tapi bukan yer... Cikbunga tengok dari jauh je, tak singgah pun ๐Ÿ˜€

Ok wat kenangan ๐ŸŒน๐ŸŒน

Kiri dan kanan jalannn๐ŸŒน๐ŸŒน

Standby ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Dak ate ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Dipendekkan cerita, cikbunga pun tunjuk lar apa ada kat Putrajaya dan ini semua adalah dari idea mantan Perdana Menteri kita Tun  Dr Mahathir Bin Mohamad.

To be continued.... 

Ambik gambau kat sini banyak jugakkk... Leh lar buat banyak entry kan๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Till then and staysafe ๐ŸŒน๐ŸŒน

P/s: sama samalah kita membantu untuk saudara kita yang dilanda musibah banjir... #Kami sentiasa bersama anda๐ŸŒน๐ŸŒน

Tuesday, 21 December 2021

Makan 'Satay Kajang' kat Bangi ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Assalammualaikum Dunia.

Meh sambung citer pi Bangi hari tue, Bangi syurga makanan tau๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Tunggu order 

Buat homework ๐Ÿ‘†

Dari sisi plak๐Ÿ‘†

Taraaa 'satay kajang' 

Banyak giler kedai makanan dan paling best waktu malam, woi, macam pesta kot๐Ÿค“๐Ÿค“
Jangan lupa still kena staysafe tau dan jaga sop๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Korang kena datang awal tau kalau nak pekena 'satay Kajang' sebab memang kena beratur dan cepat sold out, walau pun kiri kanan kedai satay macam cendawan tapi memang sold out jew memanjang ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†


Malam maaaa


Cikbunga bunga pun untuk first time pergi tue... Memamg tak dapat beb... Pas tue repeat balik esok malam... Datang awal... Ingat paling awal, ada lagi yang datang lebih awal tau๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Jom lihat apa yang cikbunga ambik kat sana... Well, order banyak... Gambau tak banyak sangat sebab leka makan satay... Memang berbeza dengan satay yang ada kat Melaka... Jom kita tengok  yer๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Okew nanti sambung yer, banyak nak citer lagi nie ๐Ÿค“๐Ÿค“

P/s: order makan macam macam sampai makan satay pun tak habiss... Tapau jew lar bawa balik bilik.. Esok sambung makan satay lagi๐Ÿ˜๐Ÿ˜

๐ŸŒน๐ŸŒนTabahlah otang kl dan Selangor dengan musibah banjir... 
๐ŸŒน๐ŸŒนAllahu semoga anda semua tabah dan bersabar dengan ujian ini๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ