Followers

Wednesday, 29 June 2022

Tanah Rata Cameron Highland 2022

Assalammualaikum Dunia.

Halloooo... Hihihiiii.... Dah Rabu dah kengkawan๐Ÿ˜€

On the way nak balik ke Tanah Rata 

♥️CH

I ♥️ Cameron Highlands 

Meh kita continue citer Cameron Highlands ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Dah puas bergambau kat kebun orang kan... Cikbunga meneruskan perjalanan nak balik ler nak rehat rehat kan...

Tapi kan tapi kan terbegenti plak kat Tanah Rata... Dah satu jalan kan apa lagi, jom ler berjemaah bergambau ๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ

Welcome To Tanah Rata

Dak Rayyan tak mo keluar keta... Dia dah penat 

Selamat Datang Ke Tanah Rata Cameron Highland 

Sini ๐Ÿ“ธ

Lagi ๐Ÿ“ท๐Ÿ“ท

Nampak klasik kan ๐Ÿ‘†

Haaaa, ko ambik lah gambau sampai pitam... Masa nie panas bukan main lagi... Walaupun dah petang dah...

๐ŸŒผ๐ŸŒผ


Trek nyer๐Ÿ‘†

Bolehlah begenti rehat dan lepak lepak

View sekitar

Kalau gajin baca ler๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Seorang budak di Tanah Rata


Sampai dah nak pitam baru begenti begambau๐Ÿ“ท๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
Dah dah jom, balik homestay , nak tunggu cousin depa nak naik Cameron Highlands ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

Till then๐ŸŒน๐ŸŒน


Tuesday, 28 June 2022

Kebun Sayur Sepanjang Ke Teh Boh Rengit

Assalammualaikum Dunia.

Mari lah kita menjamu mata dengan kehijauan ladang sayur sayur an Cameron Highlands.. 

Kita stop and ๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ

Ni atas jambatan tau

Kiri dan kanan adalah kebun sayur

Amacam ada berani posing sini๐Ÿ˜†

Ia nya macam memangggil manggil cikbunga untuk turun dan ambik gambau๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

Sapa Sapa yang keje kat sini mesti mata depa cantikkk dan tak perlu pakai glasses... Sebab mata okew maa... Pagi pagi dah tengok warna hijau ๐Ÿ˜†

View memang tak der kat mana mana... Tapi itulah disebabkan keghairahan menanam sayur dan tauke sayur yang berlumba lumba nak tanam sayur... Rasa nyer margin untung pun tinggi... Banyak tanah yang ditarah menjadi kebun dilereng lereng bukit... 

Nampak tak kebun Sayur 

Best kan nak masak petik jew๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

Lagi kebun Sayur ๐Ÿ“ธ

Daun bawang๐Ÿ‘†

Depan tanam cam nie๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ

Batas Batas kebun sayur

Natijahnya berlaku lah pemandangan yang agak kurang menyenangkan dan berlaku longgokan karung guni Baja yang tidak digunakan dibiarkan... Dan sudah tentulah bila ujan lebat akan berlaku hakisan tanah dan seterusnya banjir yang pernah melanda Cameron Highlands kan ๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ

Hijau kannn

Suka lah kalo ade kebun cam ni

Lagi ๐Ÿฅฌ๐Ÿฅฌ

Jangan nak cuba bedebus kat sini....tidak sesuai nak mandi manda ๐Ÿ‘†

๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ

๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Okew, yang penting kena makan sayur untuk tumbesaran dan juga gizi seimbang... Yang lain lain biar badan yang berwajib uruskan๐Ÿ˜Ž

Seperti yang kita Sedia maklum, Cameron Highlands adalah penyumbang terbesar dalam sektor sayur sayur an kerana iklim nya yang sesuai untuk tanaman sayur sayur an ๐Ÿ˜‰

Itulah yang nak bagitau..  Kat Cameron Highlands ada tanam sayur sayuran dan hidup dengan segar bugar. Bye 

Till then ๐ŸŒน๐ŸŒน




Monday, 27 June 2022

Ladang Teh Boh Sungai Rengit Yang Awesome

Assalammualaikum Dunia.

Haiii... Salam Isnin korang ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜
Jom cikbunga sambung citer๐ŸŒน...Keluar dari taman Agro teknologi MARDI Cameron Highlands kan, rombongan cikbunga lapau bebenau... Pas tue... Jalan nak keluar tue ada deretan kedai makan... Singgah makan jap๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Nak masuk sini, depa bagi pass visitor, nak balik pulang kan balik... Jangan ko bawa balik umah plak๐Ÿ‘†

Marilah be gambau background ladang teh Boh Habu๐Ÿ˜Ž

Nasib lah pepanas nie kan

Selamat Datang Boh Tea Center ๐Ÿ‘†

Okew. Jom ler kita pi Ladang Teh Boh Rengit plak... Haaa jangan tak caya semua ladang teh kat Cameron Highlands cikbunga serbu tau๐Ÿ‘๐Ÿ‘nampak tak gigih ke tak rombongan cikbunga ๐Ÿ’๐Ÿ’

Jalan, kat sini memang lagi mencabar dan berliku, sepanjang laluan yang sempit yang hanya boleh memuatkan satu satu kenderaan dalam satu masa. Jangan lupa hon kereta tau kalau sampai kat jalan atau selekoh yang tajam. 

SubahanaAllah... Cantik kan ๐Ÿ‘†

Marilah begambau๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Lihatlah didada langit yang membiru itu

Sayup jew kan.. 

Percaya lah ladang Teh Boh Hobu ni yang asal dan pertama tau 

Sungguh pun begitu, sepanjang Pendakian korang akan disajian dengan pemandangan kebun kebun sayur yang segar bugar dan suasana hijau githew ๐Ÿค“๐Ÿค“

 Untuk rekod, ladang teh yang dimiliki oleh BOH merupakan ladang teh yang Terbesar dan Tercantik dalam Asia Tenggara๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Ladang Teh Boh  Rengit dikenali sebagai Ladang Teh BOH Habu Tea Garden Cameron Highlands ๐Ÿต

Pekerja Ladang Teh Boh Hobu 

Daun teh yang akan dikumpulkan dan dibawa ke kilang๐Ÿ‘†

Sebuah motorsikal di Ladang Teh๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Daun teh

Kat sini juga terdapat kilang memproses teh, mmm masa cikbunga sampai kan dah petang, tak boleh ler nak melawat... Boleh minum jew dan ambik gambau kawasan sekitar... Boleh jugakkk๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

Dapat lah tengok pekerja ladang teh memetik daun teh ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

Lepas minum Teh boh kan,, nie mestilah kan...dah pepenat sampai kat atas, wajib pekena teh boh yang terbaik dari ladang sambil memandang ladang teh sambil ko bolehlah berangan acah acah orang kayangan githew... 

Dah sampai atas wajib pekena TEH BOH ADA UMPH

Jom minum๐Ÿต๐Ÿต

Ko tengok budak nie dengan cheese cake lagi... Yang beno nyer itu jer yang ado๐Ÿ˜Ž

 Teh Boh ada Umph

Cawan rare ni yang ada kat Teh Boh ๐Ÿ‘†

Ahaaaks... Sodap yer sambil pekena teh Boh

My Rayyan 

Masa cikbunga sampai, tak der visitor yer... Pas tue baru ada sorang minah nie dia drive 4x4 sorang diri tau dan ade mamat moto besau pun datang sorang diri๐Ÿ˜Ž

Dah puas minum dan be gambau, jom lar kita turun... Nie pun seriau jugak... Tengok gaung kan.. Masa nie dalam hati doa jew sepanjang perjalanan agar semua nyer selamat. 

Heritage Tea Centre and Factory Est. 1929

kalau nak ambik gambau memang best... Tapi cikbunga seriau sebab tinggi dan nampak macam gaung jew kat bawah tue๐Ÿ˜œ

Tak taulah nape. Cikbunga ambik gambau nie

Okew semua standby ๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ

Depa layan jew 

Jujurnya, memang Ladang Teh Boh Habu sangat marbeles dan tersngatlah awesome.. Kalau korang nak tahu inilah ladang teh Boh yang asal dan pertama di Cameron Highlands sejak 1929๐Ÿ˜‰

Kat sini ada kilang dan pusat warisan teh Boh sejak 1929.so memang sangat lama okew... Semasa entry ini dibuat... Mak ai hampir 93 tahun okew... Alhamdulillah diberi peluang ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ

Cer baca, ๐Ÿ‘†๐Ÿ˜

Notice pemberitahuan

Tangga nie sampai korang nampak kilang dan juga Cafe 

Kat tepi cafe... Decoration๐Ÿ“ธ

Walau petang, matahari tegak kat kepala

Teh Boh Hobu Rengit Cameron Highlands 


Waktu lawatan setiap hari dari pukul 9 pagi sampai 4.30 petang. 
Tutup pada hari Isnin dan kalau cuti sekolah akan dibuka setiap hari๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Jangan coba coba beriani datang hari Isnin yer๐Ÿ˜ฌ

Masuk adalah percuma, minum ngan makan kek kena bayar, kalau beli Teh pon kena bayar tau๐Ÿค“

Bye bye bye

See again 

Sampai jumpa lagiiii

Maka tamat lah kembara cikbunga and family kat Ladang Teh Boh Hobu Rengit Cameron Highlands ๐Ÿค“๐Ÿค“

Awat entry ni macam panjang jew... 

Okew till then ๐ŸŒน๐ŸŒน