Assalammualaikum Dunia.
Haaaaa tue dia, semua resepi dah start keluaq dah😜😜
Macam biasa laaa, time time Covid-19 nie... Resepi jew laaa yang jadi bahan☺️☺️
Bahan
2 cawan tepung roti
1/2 paket yis kering
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan susu segar
Sedikit t esen vanilla
1 biji telur ayam
55 gram marjerin
Cara
Gaulkan tepung, yis dan gula sekali
Gabungkan susu, telur esen vanilla sehingga sebati
Masukkan campuran susu dengan campuran tepung
Masukkan marjerin dan garam
Uli adunan sampai dah tak melekat kat tangan atau mesin bread maker ☺️
Rehatkan doh sebentar sampai membulat dan elastik
Bulat kan doh dan rehatkan 30 minit, letak minyak sikit
Bila doh dah kembang 2 kali ganda, doh sudah siap untuk dijadikan donut
Buatkan bebola kecil dalam 37 gram atau 40 gram, rehatkan 10 minir lagi sebelum di goreng
Goreng doh pada api yg perlahan, pastikan minyak cukup panas sebelum menggoreng
Bila doh dah perang, angkat dan toskan
Pastikan doh sejuk baru tabur gula aising
Buatkan lubang bomboloni dengan gunting, masukkan nutella atau inti pilihan hatimu😘
Dah siap, boleh dimakan bersama secawan teh o😍
Di salin dari says.com
Sumber resepi : Aqel Orked /Facebook
Picture : by cikbunga aka ciktim🌹🌹
selamat makan bombolini buat sendiri ;)
ReplyDeleteMarilah kita bersama sama uli tepung buat bomboloni ✌️
DeleteGebu. Terliur.
ReplyDeleteNA, nanti buat yer💪💪
DeleteYum
ReplyDeleteYummy😀😀
DeleteSedapnya bombolini. Rajin makan je x rajin buat. Hehe
ReplyDeleteBoleh buat, petang Petang
Deleteboleh berniaga ni cim tim��
ReplyDeleteHuhuuu🤣🤣🤣
Deletejangan lupa anta kat saya sikit ye cik tim.. hehehe
ReplyDelete