Alhamdulillah dah masuk hari yang 7 hari nie umat Islam menunaikan ibadah puasa khususnya di Malaysia.
Hai korang dah banyak beli kuih raya ? haaaa mungkin awal lagi kot , yang dah order ngan kawan kawan tue... acaner dah kira budget tak ? akak pon sama main order jer dek non... mungkin kuih yang senang senang jew akak akan buat nanti ( ikut kerajinan la kan ) ..
Oh ya... baju raya dah beli ker ? Zaman akak dulu-dulu 2 bulan sebelum puasa dah tempah dah baju kurung .... laa nie beli jew kat kedai kedai .... Hari tue ade pi mood republic kat Melaka , akak dah terbeli sepasang ;)
Sebenarnya nak citer lauk sahur , awatlah akak taip bebanyak nie .... meh tengok resepi nie ,
Ikan Tenggiiri Masak Kicap Tabur Bawang
ikan tenggiri yang telah dipotong dan dibersihkan
bawang besar di potong bulat
bawang putih di hiris
cili padi dipotong serong
halia dipotong halus
asam keeping
kicap
sedikit air
garam/gula/perasa/cukup rasa
Ikan Tenggiri masak kicap
Zoom sikit
Cara Memasak
Ikan Tenggiri yang telah dibersihkan di lumur kunyit dan garam , panaskan minyak
goreng ikan tenggiri , angkat dan toskan , dalam kuali yang sama tumis bahan bahan hirisan dan biar seketika , masukkan kicap /asam keeping/garam/gula/cilipadi/serbuk perasa dan air biar mendidih
sesuaikan rasa .
dah angkat hidangan ...makan bersama nasi panas dan juga sayur goreng yang lain ...ok dah boleh bersahur sekarang .
sedapnya
ReplyDeleteni lauk orang malas ;)
Deletemeleleh air liur datang blog ni
ReplyDelete😀😀
Deletefav sy ni ikan tenggiri... so jd laa dtg berbuka hari ni... ;-)
ReplyDeleteBoleh silakan 😘😘
DeleteSedapnya ikan tenggiri masak kicap.. best nie buat juadah sahur..
ReplyDelete